Goriška Brda: Pričakujejo izjemno vinsko letino

Goriška Brda vinogradi

V Kleti Brda v teh dneh zaključujejo letošnjo trgatev, ki obljublja izjemno kakovost. Predelali bodo okrog 7100 ton grozdja, kar je nekoliko manj od običajne letine. Prevzeli so vse ponujeno grozdje tako od članov zadruge kot tudi kooperantov, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor kleti Silvan Peršolja.

“Letos pridelek tako belih kot rdečih sort ocenjujemo za kakovostno nadpovprečen. Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvana, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vsi elementi kažejo, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali celo 1983,” je povedal enolog briške kleti Darinko Ribolica.

Peršolja pa je povedal, da je bilo prav vse grozdje, ki so ga oddali v vinsko klet na Dobrovem, izjemno kvalitetno. “Pričakujemo, da bo to izjemen vinski letnik,” je dejal.

Povprečna cena za kilogram grozdja bo letos 0,60 evra, kar je dobrih 15 odstotkov več kot lani. Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,40 in 1,10 evra. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, pa bo tudi dva evra ali več.

Trgatev, ki se je začela 2. septembra, se zaključuje v prvi polovici naslednjega tedna. Peršolja je povedal, da so tudi v letošnjem letu potrebovali dodatne delavce za čas trgatve, vendar jih je bilo zelo težko dobiti. Zato so na trgatvi pomagali tudi zaposleni v briški kleti.

Zaradi pandemije covida-19 se je v lanskem letu zmanjšala prodaja vina v tujino, predvsem v Azijo. Ta izpad želijo po Peršoljevih besedah čim prej odpraviti in vsaj na Kitajsko začeti ponovno prodajati vsaj take količine vin kot pred pandemijo. Velik izpad prodaje so zabeležili tudi v gostinstvu, zato pa se je nekoliko povečala prodaja v slovenskih trgovinah.

Do covidne krize so na tuje trge prodali okrog 45 odstotkov pridelanih vin, kar je pomenilo hud udarec v času pandemije, ko se je ustavila praktično vsa svetovna trgovina. “Zelo hitro se je stanje popravilo predvsem na ameriškem trgu, pogrešamo pa načrtovano rast prodaje na kitajskem in japonskem trgu. Odpremljamo sicer posamezne kontejnerje za azijske trge, ni pa tiste rasti, ki smo jo načrtovali,” je še povedal direktor Kleti Brda.

Na Dobrovem so zato še bolj veseli vseh obiskovalcev. V Klet Brda prihajajo predvsem taki, ki želijo degustirati različna vina. Odslej pa bodo lahko na zabavnejši način preživeli čas v Kleti Brda tudi tisti, ki ne pijejo vina, saj so uredili posebno sobo pobega na temo vinogradništva.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več