Prvi primorski radio v Šturjah

Pred 75 leti je v Štrujah (Ajdovščini) začela oddajati prva radijska postaja po drugi svetovni vojni na Primorskem.Na ta dogodek nas spominja spominska plošča, postavljena na kamnitem stebru, na južnem robu Šturskega parka, pri Rizzatovi vili.

Nekaj metrov stran je stanovanjska hiša, nekdaj rastlinjak Rizzatove vile, kjer je bila nameščena prva radijska postaja. Radijska postaja za Slovensko Primorje v Ajdovščini (na levem bregu Hublja, kjer so bile tedaj uradno Šturje) je začela oddajati 6. oktobra 1946. Takrat je bila Ajdovščina središče ozemlja cone B. Radijsko postajo so ukinili leta 1951.

Starejši domačini, ki so takrat v živo spremljali program te radijske postaje, bi lahko povedali še marsikaj zanimivega.

“Veliko smo brali odlomke iz parizanskih knjig. Tudi kvizi niso bili redkost. Radi smo nastopali na radiu in to s ponosom. Rizzatova vila je bila ograjena do ceste. Na vhodu so bila velika železna vrata, zgoraj okrogle oblike. Bilo je to pravo posestvo. Trata je bila vedno zelena, cesta do hiše posuta s belim peskom, zelo urejena. Po vsem posestvu so bile čudovite cvetoče grmovnice, eksotično drevje, gredice, res, pravi Mozirski gaj za tiste čase. Občudovali smo, seveda od daleč. Pri družini sta delali dve sorodnici iz Žapuž, Štesovi. Lojzka je bila guvernantka, Pavla pa kuharica. Otroci obeh, bili sta sestri, bi še kaj povedali…” se je na Facebooku oglasila Marjetka Bogataj.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več