Milena Miklavčič: KOMENTAR – Analiza politične ankete in kaj bi bilo, če bi oblast dobila ulica

Milena Miklavčič

Na portalu Javnost.si smo med prvim in tretjim oktobrom 2021 objavili anketo o tem, komu bi na naslednjih volitvah dali svoj glas. Obiskovalci so lahko sodelovali samo enkrat z enega računalnika in IP-naslova na območju Slovenije. Glasovalo jih je 4.700, rezultati glasovanja pa so bili zanimivi:

Trenutni vladi (SDS, SMC in NSi) so namenili 44,5957 %, to je 2.096 glasov, za neko drugo, XY stranko, ki je sicer še ni, a verjetno bo, se jih je odločilo 32,5745 % sodelujočih ali 1.531 glasov, strankam KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) je pripadlo 21 % oziroma 987 glasov, volitev pa se ne bi udeležilo le 1,8298 % sodelujočih, kar je bilo 86 glasov.

Dobljene podatke je zelo težko pokomentirati, ker se politične karte menjajo dobesedno čez noč.

Verjetno bi bili rezultati bistveno drugačni, če bi med možne izbire umestili tudi gibanje (stranko) Resni.ca. Njenemu predsedniku Zoranu Stevanoviću je že trikrat zapored uspelo, da je na ljubljanske ulice zvabil več kot deset tisoč sledilcev, zadnje dneve pa je na družbenih omrežjih odkrito grozil, da bodo v sredo protestniki med trajanjem vrha EU – Zahodni Balkan, usmerili svoj srd tudi proti Brdu pri Kranju. Zapisal je namreč, da vlada nosi »vso odgovornost za dogajanje na ulicah, trgih in protokolarnih lokacijah«.

Še dodatno pozornost je omenjeni gospod iz Kranja doživel, ko ga je predsednik republike Borut Pahor iz neznanih razlogov v ponedeljek dopoldne povabil na pogovor v predsedniško palačo, kamor je Stevanović vkorakal brez maske, a kot so zatrdili v uradu predsednika, so menda bili pogoji PCT preverjeni. Pahor je izrazil pričakovanje, da se bodo Stevanović in protestniki v sredo popolnoma vzdržali nasilnih ravnanj in izgredov. Je pa zanimiva primerjava: v Nemčiji je organizator protestov proti ukrepom proti širjenju koronavirusa na begu, ker ga čaka zaporni nalog, pri nas pa ima sprejem pri suverenu. Se to dogaja zaradi nabiranja političnih točk?

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več