INTERVJU: Aljuš Pertinač o oddaji Faktor

Aljuš Pertinač

Na TV3 so že začeli novo sezono oddaje Faktor. Ta ob večerih pritegne gledalce, ki si želijo analize nekaterih dogodkov v družbi. Voditelj in urednik oddaje Aljuš Pertinač nam je v pogovoru zaupal, kakšen davek terja oddaja in kako mu je spremenila življenje.

Kako ste se pripravljali na novo sezono Faktorja?

Verjetno tako, kot na vsako do zdaj. Dve dodatni okoliščini sta seveda žal še vedno trajajoča epidemija in dejstvo, da je to prva sezona, ki jo v celoti začenjam tako v vlogi urednika kot (edinega) voditelja. Sezona bo zato dolga in naporna, ampak se je kljub temu, tako kot vsake, zelo veselim. Komentatorsko ekipo smo delno osvežili, uvedli smo dve novi rubriki: Faktor tedna, v kateri gostimo enega pomembnega, praviloma političnega gosta, in Faktor analizo, v kateri analiziramo neko področje. Za zdaj so odzivi dobri, energija je prava in upam ter verjamem, da bo tako vso sezono.

Imate raje stalne komentatorje ali je večji izziv, ko pride kak nov?

Težko je reči. Včasih so lahko naporni eni in drugi. (smeh) Šalo na stran, odvisno od teme in konteksta. Načeloma se trudim imeti pozitiven odnos do vseh. Namen Faktorja je, da se slišijo kompetentna različna mnenja. Gotovo je lažje, če je v oddaji nekdo, s katerim se poznata, je vajen formata oddaje in veš, kaj lahko od njega pričakuješ. So pa seveda dobrodošli tudi novi, občasni gostje, ker dodatno popestrijo stvari in preprečujejo, da bi postali preveč enolični.

Kako pa izbirate komentatorje in teme?

Z občutkom. (smeh) Razpored komentiranja po navadi delam ob petkih, za teden dni naprej. Le izjemoma se za kako temo oziroma komentatorsko ekipo dogovorimo bolj vnaprej. Stalni komentatorji se praviloma izmenjujejo v enakomernih intervalih, zunanji pa pridejo, ko privolijo oziroma ko je njihovo stališče do nečesa aktualno. Pri temah pazimo, da ne sledimo črednemu nagonu preostalih medijev, ampak da imamo neko svojo pot, da odpiramo teme, ki jih drugje morda ni, seveda pa ne moremo tudi mimo aktualnih dogodkov, ki se zgodijo ta hip. Naša prednost je, da gremo v živo štirikrat na teden, da je v sezoni okrog 140 oddaj, kar pomeni, da smo lahko zmeraj aktualni in se lahko vedno znova vračamo na stvari, kjer še nismo povedali vsega.

Vam je ljubše, kadar se s sokomentatorjema strinjate ali kadar ste na različnih bregovih?

Ne boste verjeli, ampak v bistvu mi je vseeno. Najmanj, kar zagotavljamo, je, da bo razmerje v oddaji 2:1. Torej, tudi če se bosta oba komentatorja o vsem strinjala, bo voditelj tisti, ki bo »zastopal« nasprotno stališče. S tem zagotavljamo pluralnost mnenj in zanimivost oddaje. Seveda so tudi vprašanja, pri katerih je nemogoče biti na različnih bregovih, in določen del gledalcev ima raje tovrstne oddaje, spet drugi del pa takrat, ko se krešejo mnenja in se pošteno iskri. Oboji pa nam ostajajo zvesti, kar nam je v čast in potrditev, da smo na pravi poti.

Kako sprejemate drugačno mnenje v oddaji in kako doma, med prijatelji …?

Če vprašate mene, super, če vprašate moje bližnje, pa mogoče malo manj. (smeh) Trudim se biti kar se da toleranten in razumevajoč. Je pa treba vedeti, da človek v zasebnem življenju ni nujno tak, kot je v službi, in da je Faktor televizijska oddaja, ne pa posnetek osebnih mnenj voditelja. Včasih ljudje zamenjujejo, kar rečemo v oddaji, s tistim, kar sam osebno verjamem. Koga to mogoče moti, ampak večina je sposobna ločevati med delom in osebnimi stališči, tako da s tem ni prevelikih težav.

Oddajo si je zamislil Bojan Požar, ki ima zdaj tedensko oddajo na konkurenčni televiziji. Ga spremljate, še kaj sodelujeta?

Res je, on in solastnik televizije, Andrej Kregar. Bojan je bil z nami v vlogi producenta, urednika in sovoditelja tri sezone in pol. Nedvomno je pri oddaji pustil velik in neizbrisen pečat. Ampak Faktor, kot vidimo, gre naprej. Vesel sem, da je po nekaj mesecih premora znova sprejel televizijski izziv, ker nam v Sloveniji kvalitetnih vsebin manjka. Moram reči, da njegove oddaje ne spremljam, ker roko na srce, ne gledam niti svoje. Vodenje štirih oddaj na teden, ki potekajo v živo, namreč zahteva svoj davek. Vem, da je koncept oddaje podoben in da se ponavljajo določeni komentatorji, ki so si ime ustvarili pri nas, več od tega pa ne. Je pa konkurenca, če hočete temu tako reči, zmeraj dobra, ker te sili, da greš naprej. Koliko so si posamezne oddaje konkurenčne ali ne, pa prepuščam gledalcem. Vedno pravim, naj vsak gleda, kar želi, in naj bo družbeno aktiven, pa bo za vse najbolj prav.

Kaj je oddaja Faktor spremenila pri vas? Gotovo ste bolje prepoznavni, kajne?

Oddaja Faktor je pri meni spremenila način gledanja na svet. Hočeš nočeš sem zdaj veliko bolj soočen z različnimi, tudi nasprotujočimi si oziroma mnenji, ki mi mogoče niti niso všeč. To se mi zdi pozitivno. Glede prepoznavnosti ni prehudo. Seveda se tudi zgodi, da me prepozna kdo na cesti ali da dimnikar, ko pride očistit dimnik, pove, da nas redno gleda. (smeh) Vesel sem, da ima oddaja zvesto in široko publiko, nisem pa zaradi tega postal velika javna osebnost, kar se mi zdi tudi prav. Vsak rabi svoj mir, in tako kot je fino, da ljudje gledajo televizijo, še posebej našo oddajo, je enako fino, da počnejo tudi celo kopico drugih stvari.

Povzeto po Javnost.si.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več