Občina Ajdovščina: Postavili bodo stanovanjsko sosesko za mlade družine

Ajdovski župan Tadej Beočanin je z direktorjem Inštituta Back to the village Ernestom Škrjancem podpisal pismo o nameri za gradnjo naselja 50 hiš za mlade družine. Projekt, za katerega vlada veliko zanimanje iz vse Slovenije, naj bi bil uresničen v kakšnem letu dni, sta prepričana podpisnika.

Občina Ajdovščina je v času dogovarjanja pripravila šest različnih lokacij, tri med njimi v mestu in v neposredni bližini mesta, tri pa na podeželju. V roku meseca ali dveh bo po županovih besedah znano, kje bodo projekt tudi uresničili.

Občina Ajdovščina bo za projekt namenila parcelo v velikosti 15.000 kvadratnih metrov, ki jo bo potrebno komunalno opremiti. Manjše hiše, ki bodo grajene pasivno, bi nato lahko postavili kar hitro, celotno naselje bi lahko bilo postavljeno v manj kot letu dni.

“Naš projekt vsebuje inovativen, neprofitni način pridobitve domovanja za mlade družine. Sestoji se iz treh dejavnikov – občina mora urediti ustrezno zemljišče, ki ga odstopi za namen reševanja stanovanjske problematike; nato z evropskimi sredstvi, donacijami, državnimi razpisi in drugim plača komunalno infrastrukturo. Na zemljišču bomo nato postavili naselje približno 50 montažnih hiš, površine približno 65 kvadratnih metrov. Vsaka hiša bi stala približno 50.000 evrov, kar bi bila končna cena za družino,” je po podpisu pogodbe povedal Škrjanec.

Tudi ajdovski župan je izrazil iskreno željo, da bi projekt tudi uspel. “Ta projekt nas bo še dodatno utrdil kot mladim prijazno občino. Vsekakor pa želimo na takšen način pomagati tistim, ki tako pomoč najbolj potrebujejo,” je povedal Beočanin.

Sicer pa se v mestu in njegovi okolici v zadnjih mesecih precej gradi, Nove stanovanjske soseske bodo v prihodnjih ponujale nova stanovanja različnih velikosti za vse več priseljencev, ki se priseljujejo v Ajdovščino iz Slovenije in tudi tujine.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več