Vatikanist: Škofje se bojijo cerkvene reforme

Za reforme, ki jih je začel papež Frančišek, bo katoliška cerkev potrebovala čas, ki presega sedanji pontifikat, pravi vatikanski strokovnjak Marco Politi.

Italijanski novinar in pisatelj Marco Politi poroča o “državljanski vojni” v Rimskokatoliški cerkvi: “V Cerkvi je sovraštvo.” Mnogi škofje se bojijo tudi reform. Obstaja pa tudi napredek in razlog za upanje.

Za reforme, ki jih je začel papež Frančišek, bo katoliška cerkev potrebovala čas, ki presega sedanji pontifikat, pravi vatikanski strokovnjak Marco Politi v intervjuju za Linz “KirchenZeitung” (četrtek). Frančišek je v cerkvi odprl gradbišča, vendar se ne more odločiti o vsem, kot želi. Namesto tega se je treba zavedati trenutnega razmerja moči v cerkvi. Po mnenju Politike se večina škofov boji ali noče ničesar spremeniti v nauku.

V vesoljni Cerkvi je še vedno “zelo močan konzervativni tok”. Frančišek je veliko sprožil: na primer demonizacijo homoseksualnosti in razpravo o možnosti, da se duhovniki v amazonskem območju lahko poročijo v izjemnih primerih.

V cerkvi divja “državljanska vojna”

Po mnenju Politisa pa v cerkvi že leta “divja” državljanska vojna “. Njegov izvor vidi v družinski sinodi 2015, kjer so se tradicionalistične in konservativne sile močno mobilizirale proti papežu.

Politi, ki je pred kratkim pri Herder -Verlagu izdala novo knjigo z naslovom “V očeh nevihte – Frančišek, kuga in zdravljenje sveta”, poudarja, da upanje še obstaja. Razlog za to vidi v napredku, doseženem pod papežem Frančiškom. S tem si uspešno prizadeva za večjo preglednost financ Vatikana, pa tudi za boj proti zlorabam v cerkvi.

Pomembni koraki v Evropi

Zlasti v Evropi se je pri obravnavi primerov zlorabe že zgodilo veliko: »To deluje – recimo – 80 odstotkov dobro in 20 odstotkov manj. Toda struktura je tam. «Politi je prepričan, da so tukaj vidna zelo konkretna dejanja, navsezadnje so bili številni škofi že odstranjeni s svojega položaja.

ORF (Avstrijska RTV), prevod: Albert Smrečnik

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več