Minister za javno upravo: Odločitev sodišča o zadržanju pogoja PC obžalujem, a jo bom spoštoval

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je na novinarski konferenci odzval na odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). “Odločitev obžalujem, a jo bom spoštoval,” je povedal Koritnik.

Koritnik je napovedal, da pogoj PC v državni upravi od petka naprej tako še ne bo veljal, pač pa bo od zaposlenih kot doslej zahtevan pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). “Naj pri tem opozorim, da gre pri odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne razveljavitev,” je poudaril Koritnik.

Ponovil je svojo oceno, da odlok za zaposlene v državni upravi ne uvaja obveznega cepljenja, to pa da niti ni bil njegov namen. Koritnik ni želel napovedovati, kakšni ukrepi vlade bodo sledili odločitvi ustavnega sodišča.

Napovedal je, da do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo na voljo za gostovanja v informativnih oddajah in za izjave. “Ker želim iskati rešitve, ne pa si graditi medijske podobe,” je svojo odločitev pojasnil Koritnik.

Izpostavil je, da se posameznik proti koronavirusu cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti, na pa “zaradi Boštjana Koritnika ali Janeza Poklukarja”.

Po mnenju ministra bi se sredini protesti, ki so potekali v Ljubljani, zgodili tudi, če bi bila pogoja PCT in PC sprejeta na drugačen način. Proteste je Koritnik sicer obsodil, ker da gre za nedopustno obnašanje in nasilništvo. Za nevarno je označil dejanje protestnikov, ki so vkorakali na ljubljansko obvoznico.

Proteste je obsodil tudi, ker temeljijo na “dokazih s spletnih omrežij” in ker so bili verbalno in fizično na protestih v sredo napadeni tudi novinarji.

Pozval je, da bi morali mediji razmisliti o svoji soodgovornosti pri protestih, ker da so zaradi njih “anticepilci čez noč postali osrednje medijske osebnosti”.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več