Sveta bendima

Bendima je v naši deželi eden od najlepših aktivnih dogodkov v naravi, natančneje med trtami. Sedaj že veste o čem je govora. O trgatvi – v pravilni slovenščini. Čeprav se na tem koncu Slovenije ne strinjamo popolnoma, saj je trgatev tudi kaj drugega kot naša bendima. Trgatev ima širši pomen. Trgatev poznajo tudi Štajerci, pa Dolenjci s cvičkom, ki uradno sploh ni vino. Bendimo pa poznamo samo Primorci.

V bendimo hodim že več kot štirideset let. In včasih je bilo drugače. Sodi so bili leseni, čebri, plavniki in leseni vozovi. Na bendime me vežejo samo lepi spomini. Še vedno mi zadiši pršut, ki smo ga po delu jedli na dvorišču stare vrhpoljske kmetije, kjer smo prepevali kot v najlepšem televizijskem oglasu.

Na dan bendime se zbere vsa žlahta in večina družinskih prijateljev. Ženske večinoma prevzamejo kuhinjo in trgačem prinašajo vodo, sok in vino. Moški med trganjem grozdja po moško kakšno rečemo, rešujemo svetovne in domače probleme. Bendimsko kosilo je obilno, gospodar ta dan ponudi najboljše vino, ki ga prav v ta namen prihrani vsako leto.

V bendimo vedno jemljem otroke s sabo, saj gre za starodavno tradicijo, ki ohranja našo kulturo, pa tudi samo slovenstvo. Seveda morajo otroci ves dan bendimati. Ne dovolim jim, da bi se igrali in lovili. Ne le zaradi pomoči, ampak še bolj zaradi izjemnega občutka, ki bi ga sicer po opravljenem delu bili oropani. Večerja jim ne bi šla tako v slast, da celodnevnega postopanja in spraševanja “tata-kdaj-bo-že-konec”, niti ne omenjam. Priznam, to ni najlažja pot. Posebej ne, če otrokom drugih gostov v bendimi ni treba delati.

Ko sem bil pred leti prvič v bendimi na Krasu, sem kar obstal, ko sem videl dva traktorja, vsak s svojim lesenim vozom, polnim ornic. Ornic! Ki jih še v kakem hramu kot okras nisem videl že leta! Moj prijatelj jih že nekaj let išče in odkupuje po vsej Vipavski, da bi mu uspelo narediti en komplet. Tu pa kar dva!

Gospodar mi je takrat povedal, da je tudi uslužbenka, ki redno obiskuje vinograde med bendimo, tistega jutra obstala začudena, ko je zjutraj uzrla uornce. Nič čudnega potem, da prav teran iz teh uorenc dobiva leto za letom priznanja za najboljši teran. Prav je, da povem tudi ime gospodarja. Zavedajoč se, da mu delam reklamo, saj si to zasluži. Kdor ima s tem problem, naj naslednji stavek izpusti. Bojan Vovk iz Dutovelj.

Bendima na našem koncu pomeni družinski praznik, saj na ta dan pridejo domov tudi otroci in vnuki, ki so se z domačije odselili. Toliko sorodnikov se zbere le še za abrahame, poroke in pogrebe.

Slovenske turistične agencije v jeseni vodijo Slovence v delto Neretve v Hercegovino obirat mandarine. Ljudje plačajo izlet, da potem zastonj obirajo mandarine – ne rečem, obiranje mandarin v južnih krajih, kjer je jesen topla in kjer so v bližini turistično zanimive točke je res nekaj posebnega. A poseben čar ima tudi primorska bendima. Tudi pri nas je jesen prijetno topla. Tudi na Primorskem je veliko zanimivih turističnih krajev. In se vprašam, zakaj turistične agencije v Sloveniji ne organizirajo trganja grozdja v bendimi? Če se izrazimo z modno frazo turističnih poznavalcev je potrebno le pripraviti lepo zgodbo, ki se bo prodajala. In zgodba o bendimi je vsekakor lepa!

Sam sem mnenja, da bi bendimo morali razglasiti za živo dediščino in jo vpisati na Unescov seznam. To pa je že delo za župane in pristojnega ministra.

Kot osnovnošolci smo vsako jesen šli v bendimo. Spominjam se, da smo v drugem razredu osnovne šole v učbeniku barvali brentač, brento in čebre. In vse to poimenovali ter se besed naučili. Spominjam se, da smo v gimnaziji, v vipavskem semenišču, vsako leto šli v bendimo. In potem tudi na martinovanje. Ki nam je sicer, mladim juncem, bilo veliko ljubše od samega trganja.

Danes se mi zdi, da otroci o bendimi v šoli ne izvedo kaj dosti. In če že, je to učenje na pamet. Kar je velika škoda. Svojo dediščino moramo ohranjati, tako s šolo kot s turistično industrijo. Sicer bo vse šlo še bolj v pozabo.
Kruh je svet. Slovenski jezik je svet. Sveta nam mora biti tudi kultura. Zato je tudi bendima sveta.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]