Združenje kardiologov Slovenije: Ob svetovnem dnevu srca opozarjajo na škodljivost povišanega holesterola

Dve tretjini odraslih prebivalcev Slovenije imata zvišan holesterol, ki lahko vodi v srčno-žilne zaplete in je eden od najbolj ogrožujočih dejavnikov. Pomembno je, da redno spremljamo njegove vrednosti in ukrepamo, če je previsok, so ob svetovnem dnevu srca zapisali v Združenju kardiologov Slovenije.

“Holesterol je prepoznan kot tihi ubijalec, saj prikrito in dolgoročno uničuje žile, ne da bi se tega zavedali,” so opozorili. Ljudje so po njihovih navedbah običajno premalo seznanjeni s tem, kaj pomenijo povečane vrednosti, ki jih pokaže laboratorijska meritev. Poleg tega smo lahko kar nekoliko izgubljeni, ko dobimo izvide, saj se včasih preveč opiramo na referenčne, priporočene ali normalne vrednosti, veljajo pa za zdrave posameznike. “Pogosto nas streznijo šele prvi zapleti,” so poudarili.

Starejši od 35 let bi si morali holesterol meriti vsaj na pet let. Tisti, ki imajo vrednosti nad priporočenimi, bi morali na kontrolo enkrat na leto, so poudarili. Z urejeno vrednostjo holesterola namreč pomembno zmanjšamo verjetnost za razvoj bolezni srca in žilja in grozečih zapletov. Stroko vodi predvsem dejstvo, da je prav holesterol najmočnejši dejavnik tveganja za koronarno bolezen, ki se lahko kaže v zelo dramatičnih oblikah. Ljudje najbolje poznajo infarkt, še hujša pa je nenadna srčna smrt. Ta je kar v tretjini primerov prvi, zadnji in edini simptom bolezni, so pojasnili.

Danes pa so sicer na voljo zelo učinkovita in varna zdravila za zniževanje holesterola. Zdravniki najpogosteje predpišejo statine, ki preprečujejo bolezni srca in ožilja, milijoni bolnikov pa jih jemljejo že skoraj štiri desetletja. “S statini lahko zdaj učinkovito dosegamo tudi nekoč neuresničljive cilje. Pri holesterolu brezkompromisno velja zelo pomembna paradigma čim nižje, tem bolje,” pa je poudaril specialist Zlatko Fras. Ob tem so v združenju še zapisali, da je za doseganje še boljših rezultatov zelo pomemben tudi zdrav življenjski slog.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več