Odbor DZ za delo: iskanje rešitev glede pravic staršev otrok s posebnimi potrebami

Odbor DZ za delo je včeraj obravnaval problematiko prejemnikov delnega plačila za izgubljeni dohodek zaradi nege otroka. S sklepom, ki so ga sprejeli brez glasu proti, so ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagali, da v mesecu dni ustanovi medresorsko delovno skupino, ki bo oblikovala ustrezne rešitve.

V skupini bodo glede na sklep predstavniki zakonodajalca, stroke, nevladnih organizacij in upravičencev.

Delno plačilo za izgubljeni dohodek je osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev, kadar prekine delovno razmerje ali začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z boleznijo s seznama hudih bolezni. Starši, ki uveljavljajo ta dohodek, nimajo pravice do dopusta in letnega regresa in ne do bolniškega staleža, so pojasnili v društvu Vesele nogice.

Višina plačila za izgubljeni dohodek naj se z minimalne plače dvigne na povprečno plačo, predlagajo. Pri najtežje in trajno bolnih otrocih naj se uredi pravica do pomoči tretje osebe glede na otrokove potrebe in zahtevnost njegovega zdravstvenega stanja, prav tako pa naj se uredi pravica do počitka in dopusta staršev, je med drugim naštela predsednica društva Spomenka Valušnik.

Državni sekretar na ministrstvu Cveto Uršič je zagotovil, da na ministrstvu razumejo stiske staršev otrok s posebnimi potrebami in se tudi odzivajo. Tako se je denimo nadomestilo za izgubljeni dohodek dvignilo na minimalno plačo, uredili so tudi problematiko dodatka za pomoč in postrežbo za slepe.

Z vidika dela in namenjenega časa pa sicer razume predlog za višje delno plačilo za izgubljeni dohodek, a je treba rešitve iskati sorazmerno z dohodkom medicinskih sester in drugih poklicev, ki opravljajo primerljivo delo, je poudaril.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je dejal, da problematiko pri varuhu izpostavljajo že dlje časa. Upa, da se bo jasno pokazalo, kako zelo zahtevna je skrb za invalidne otroke.

Predsednica odbora Eva Irgl iz SDS je ob koncu seje izrazila zadovoljstvo, da bodo prešli od besed k dejanjem. V sami razpravi pa je poslanka SMC Mojca Žnidarič menila, da bo ustanovitev delovne skupine res prava pot za težko pričakovane rešitve, ki bodo morale biti čim bolj pravične do vseh. Od delovne skupine veliko pričakuje tudi Aleksander Reberšek iz NSi. Vlada je sicer po njegovih besedah z različnimi potezami do zdaj že dokazala, da ima posluh za starše z otroki s posebnimi potrebami.

Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je še pred sprejetjem sklepa pozval k ustreznim varovalkam. Tako bi preprečili, da se ne bi uresničil rek šaljivcev, po katerem se delovna skupina ustanovi takrat, ko ni prave volje za rešitev.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več