Minister Počivalšek optimističen glede okrevanja turizma

Turizem je v pandemiji doživel hude udarce, a se je krivulja tako v Sloveniji kot v tujini obrnila navzgor, je pred svetovnim dnevom turizma, ki bo v ponedeljek, ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da se bo panoga pravočasno prilagodila spremembam in bo znova utrdila svoj položaj.

“V poldrugem letu boja s korono je turistični sektor pri nas doživel hude udarce. Med pandemijo se je pri prihodih zmanjšal za 61 odstotkov, pri nočitvah pa za 55 odstotkov. A krivulja se je že obrnila, pri nas in v tujini,” je v video poslanici, objavljeni na strani ministrstva na Facebooku, dejal Počivalšek.

Dodal je, da turistični sektor čaka dolgotrajno okrevanje, a da je to izjemno prilagodljiv ekosistem, ki se bo preoblikoval.

Z deležniki v panogi so pripravili načrt za oživitev in odpornost slovenskega turizma, ki poudarja trajnostne, zelene destinacije s prilagojenimi storitvami. “Takšna butična ponudba bo poleg varnega preživljanja prostega časa najbolj prepričala domače in tuje goste,” meni minister, ki je ob tem prepričan, da ima Slovenija vse, kar je potrebno, da postane ena izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij.

“To je bila tudi naša vizija že ob začetku strategije za trajnostno rast slovenskega turizma. Želeli smo postati butična destinacija za doživetja s petimi zvezdicami. Po tej začrtani poti bomo hodili tudi v prihodnje,” je napovedal Počivalšek, ki priložnost vidi v krepitvi sodelovanja med vsemi deležniki v turizmu, med drugim v sodelovanju lokalnih skupnosti pri oblikovanju slovenskih turističnih doživetij.

“Prepričan sem, da se bo turizem pravočasno prilagodil spremembam in bo ponovno utrdil svoj položaj znotraj gospodarstva,” je poudaril minister.

Svetovni dan turizma, ki ga vsako leto obeležujejo 27. septembra, bo letos z geslom Turizem za vključujočo rast pozval, naj ponoven zagon panoge po pandemiji temelji na pravičnih poslovnih priložnostih za vse deležnike.

Kot opozarja Svetovna turistična organizacija (UNWTO), je pandemija covida-19 prizadela tako razvita gospodarstva kot tista v razvoju, posebej pa najbolj ranljive skupine. “Ponoven zagon turizma bo pripomogel k hitremu okrevanju in rasti, pri čemer je bistven vključujoč razvoj, ki bo pravičen do vseh,” so zapisali.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več