Sledi korakov: Jerica Ulaga o marionetnem gledališču Jurček Hrastnik

Tokratno oddajo smo posneli v Muzeju Hrastnik, kjer imajo svoje prostore tudi hrastniški lutkarji, o katerih je spregovorila Jerica Ulaga, predsednica društva Marionetno gledališče Jurček Hrastnik.

Uvodoma je predstavila svoje otroštvo v Hrastniku, ki je bilo zaznamovano s prezgodnjo smrtjo očeta, ki je bil takrat župan Hrastnika in nekaj let kasneje še s smrtjo matere. Tri njuna dekleta so kar naenkrat ostala brez staršev. V nadaljevanju je spregovorila o svojem prvem srečanju s hrastniškimi lutkami, katerih začetki delovanja sežejo v leto 1947. Povedala je marsikaj zanimivega o življenju in delu lutkarjev, tako tistih, ki marionete na vrvicah vodijo, pa o tistih, ki jih izdelujejo in o tistih, ki jim dajo glas. To delo že dolga leta opravlja sama, medtem ko njena sestra Špela lesene lutke izdeluje.

Lutke

V društvu so se zavezali, da bodo pripravljali lutkovne predstave za otroke na osnovi starih pravljic, kot so Rdeča kapica, Jurček zdravnik, Zvezdica zaspanka, Volk in trije prašički, Žogica nogica in druge zimzelene pravljice. Med oddajo si boste lahko ogledali tudi posnetke izdelovanja lutk za Zvezdico zaspanko, pripravo na predstavo in kratek del iz same lutkovne predstave. Tudi del Rdeče kapice boste videli in na koncu še njihovo lutkovno predstavo Žogica nogica.

Naša gostja je povedala tudi, kako so s pomočjo kustosinje Jane Mlakar Adamič, ki je tudi avtorica knjige Lutkarji in lutke, pred leti pred dokončnim uničenjem rešili lutke, ki so nastajale po letu 1947. Veliko jih je izdelal akademski kipar Lojze Lavrič. Izvedeli boste tudi marsikaj zanimivega o muzeju.

Jerica Ulaga je tudi življenjska sopotnica glasbenika Slobodana Filipoviča, vodje skupine Veter, ki 24.oktobra pripravlja dobrodelni koncert za Hrastniški Dom upokojencev.

Jerica Ulaga in Igor Gošte

Intervju si v celoti lahko ogledate TUKAJ.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več