Zadnji dan obiska ministrice dr. Jaklitsch med rojaki v Clevelandu

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je v nedeljo, 19. septembra, obiskala vrsto slovenskih ustanov v Clevelandu. Najprej slovensko šolo v slovenski župniji Marije Vnebovzete, ki jo vodi ravnateljica Marija Sedmak, obiskuje pa jo čez 40 učencev.

Ministrica dr. Jaklitsch in ravnateljica Marija Sedmak

Udeležila se je slovenske maše, ki jo je za 30-letnico prejetih in bodočih blagoslovov Slovenije daroval župnik Janez Kumše, obogatile pa so jo desetine narodnih noš, v katere so bili odeti tako otroci kot odrasli.

Slovenska maša, ki jo je daroval župnik Janez Kumše

V drugi slovenski župniji, pri sv. Vidu, je ministrica dr. Jaklitsch v spremstvu generalne konzulke Alenke Jerak prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano. Tam jo je tudi pozdravil novi župnik John Retar, ki je slovenskega rodu in je nadomestil dolgoletnega župnika Jožeta Božnarja zaradi njegove upokojitve.

Ministrica dr. Jaklitsch je v spremstvu generalne konzulke Alenke Jerak prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano

Pri sv. Vidu si je ogledala še St. Vitus Village, lično urejen kompleks varovanih stanovanj za starejše rojake s »slovensko sobo« s pravo lončeno pečjo.

Nova dvorana pri sv. Vidu

S kratkim obiskom je presenetila katoliške vojne veterane, večinoma slovenskega rodu, ki so se v atriju kompleksa zbrali na letnem pikniku.

Ministrica dr. Jaklitsch v družbi katoliških vojnih veteranov, večinoma slovenskega rodu

Ministrica si je ogledala tudi cerkev, ki je še posebej zanimiva zaradi stenskih poslikav.

Kapelica Brezjanske Marije v sv. Vidu

Delegacijo je pot nato peljala na Slovensko Pristavo, priljubljeno slovensko letovišče, kjer se je ministrica udeležila tudi prireditve s kulturnim programom v znamenju 30-letnice samostojne Republike Slovenije in 60-letnice Slovenske Pristave, ki so jo leta 1961 postavili povojni politični begunci.

Pristava, priljubljeno slovensko letovišče

Dan se je zaključil z obiskom letovišča SNPJ Farm in dobrodelne prireditve z namenom zbiranja denarja za pomoč pri premagovanju bolezni mladega glasbenika slovenskega rodu.

Ministrica dr. Jaklitsch z obolelim glasbenikom slovenskega rodu

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government’s office for Slovene Abroad

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več