Dnevi duševnega zdravja

Konferenca Dnevi duševnega zdravja je letos posvečena duševnem zdravju otrok in mladih med epidemijo. “Ključna elementa duševnega zdravja družbe sta tudi izobraževanje in ozaveščanje, ob ustreznem podpornem sistemu obolelim in njihovim svojcem,” je na konferenci poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki vodi dvodnevno spletno konferenco.

Svetina je na konferenci povedal, da ga najbolj skrbi “podatek, da se opaža občuten porast potreb po (nujnih) hospitalnih pedopsihiatričnih storitvah, še posebej pa pomanjkanje primernih kapacitet za obravnavo otrok in mladostnikov s težavami v duševnem zdravju, kar jih ogroža in predstavlja kršitev njihovih pravic”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na področju obravnave otrok in mladostnikov s težavami v duševnem zdravju po ugotovitvah varuha človekovih pravic država prepočasi išče sistemske rešitve, s tem pa prihaja do zamujenih priložnosti za izboljšanje kakovosti njihovega življenja in vključenosti v družbo.

Cilj letošnjih Dni duševnega zdravja, ki jih varuh organizira skupaj s Centrom za izobraževanje v pravosodju pri ministrstvu za pravosodje, je spodbuditi sodelujoče k še aktivnejšemu medsebojnemu sodelovanju in povezovanju, da bi bila obravnava otrok in mladostnikov čim bolj učinkovita. Svetina je ob tem pozval odločevalce, da prisluhnejo predlogom, kako izboljšati stanje na tem področju, in jih tudi uresničijo.

Konferenca, ki bo potekala še danes, je namenjena sodnikom, psihiatrom, psihologom, socialnim delavcem, odvetnikom, pa tudi izvedencem, zastopnikom, koordinatorjem nadzorovane obravnave in obravnave v skupnosti ter nevladnim organizacijam.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več