Pomoč prizadetim kmetom verjetno pred marcem ne bo izplačana

Finančna pomoč kmetom, ki jih je letos prizadelo vreme, pred marcem ne bo izplačana, je danes ob robu obiska vlade v savinjski regiji na podlagi predhodnih izkušenj ocenil kmetijski minister Jože Podgoršek. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja kmetij in zadrug pri reševanju težav, s katerimi se kmetje trenutno soočajo na trgu.

Po trenutnih ocenah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo škode zaradi vremena za okoli 50 milijonov, je, kot so sporočili z ministrstva, pojasnil minister. Del te škode je nastal tudi na hmelju, ki je v precejšnji meri prisoten v savinjski regiji.

“Škoda je bila tudi v tem delu relativno velika, vendar so ravno hmeljarji eni izmed tistih kmetijskih proizvajalcev, ki svoja hmeljišča zavarujejo v praktično 100-odstotnem obsegu,” je izpostavil.

Tako je bila škoda, ki je nastala letos v hmeljarstvu, po informacijah ministrstva skoraj v celoti zavarovana. Zato hmeljarji neposrednih pobud za neposredno finančno pomoč na ministrstvo niso naslavljali. Podgoršek je ob tem poudaril, da je to deloma tudi posledica državne pomoči, saj je država letos sofinancirala zavarovanje v višini 55 odstotkov.

Na sadjarskem delu in v vinogradništvu škoda sicer ostaja. V ta namen imajo že pripravljen interventni zakon, predvidenih je sedem milijonov evrov za vsaj delno nadomestilo škode. Ravno tako že potekajo postopki za dejanski popis škode in ko bodo ti končani, bo ministrstvo takoj predložilo pomoč, vendar na podlagi predhodnih izkušenj Podgoršek ocenjuje, da pred marcem teh izplačil še ne bo.

Podgoršek je danes sprva obiskal Kmetijo Arlič in Kmetijsko zadrugo Šaleška dolina. “Ravno na tej kmetiji kjer smo sedaj dokazujejo to odlično sodelovanje z zadrugo in tudi dokazujejo, da se ji splača, da rojeva sadove. Torej, da jim je tudi na kmetiji bolje. Kmetje sami tudi poudarjajo, da bi brez zadruge zagotovo delovali bistveno težje,” je ob robu obiska kmetije dejal Podgoršek.

Minister je ob tem spomnil, da se kmetje po vsej Sloveniji, tudi v tej regiji, soočajo s težavo nizkih odkupnih cen in višanja cen vhodnih surovin. Pri teh težavah je svoj pečat pustila tudi epidemija covida-19 in ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa.

Ministrstvo skupaj z zadrugami tako že išče rešitve, kako povezati kmete, kako povečati njihovo pogajalsko moč, da bodo lahko na trgu dosegli želene učinke, je pojasnil.

Glede neposrednih plačil je minister pojasnil, da kmetije vsako pomlad uspešno oddajo te vloge in tako dobijo določeno mero dohodkovne stabilnosti. Bistveno večji problem pa je po Podgorškovi oceni t. i. steber programa razvoja podeželja, kjer je uspešnost vseh prijaviteljev bistveno manjša.

Med drugim zato načrtujejo spremembo izvajanja novega programskega obdobja na način, da bo verjetno razpisov manj, tisti, ki bodo izvedeni, pa bodo posledično finančno bogatejši. Tako bo večja verjetnost, da bodo prijavitelji lažje prišli do teh sredstev.

Podgoršek je v nadaljevanju v sodelovanju z Združenjem hmeljarjev Slovenije obiskal tudi hmeljarsko kmetijo v Petrovčah. Kasneje pa bo skupaj z ministrom za digitalizacijo Markom Borisom Andrijaničem obiskal še Mlekarno Celeia.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več