Socialna zbornica poziva, da se uporabnike socialne oskrbe na domu uvrsti med izjeme

Socialna zbornica Slovenija ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poziva, da uporabnike socialne oskrbe na domu uvrsti med izjeme, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT. V nasprotnem primeru bo brez pomoči ostalo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, so sporočili.

Izvajalci pomoči na domu po navedbah zbornice pod takšnimi pogoji storitve ne morejo izvajati. Izvajalci vstopajo v domač prostor uporabnikov, ki ni javen in po prepričanju zbornice kot takšen ne more biti enakovreden instituciji. “Izvajalci pomoči na domu nimajo pooblastil za preverjanje pogoja PCT,” so prepričani v socialni zbornici.

“To je popolnoma neobvladljivo okolje za preverjanje pogoja PCT, ker izvajalci nimajo kontrolirane vstopne točke, kot imajo to institucije,” opozarjajo. V zbornici se sprašujejo, če bi morali pogoj PCT zahtevati tudi od vseh družinskih članov in prijateljev uporabnikov, ki bi prišli na obisk.

Storitev pomoč na domu naj se opredeli kot nujno, so ministrstvu predlagali v socialni zbornici. Hkrati predlagajo tudi, da ima strokovni delavec v okviru socialno-varstvenih programov avtonomijo, da presodi, kdaj gre za nujne storitve, ko se od uporabnika ne zahteva pogoja PCT.

V socialni zbornici opominjajo, da so bili v prejšnjem odloku z okrožnico ministrstva uporabniki socialno-varstvene storitve pomoč na domu opredeljeni kot izjema pri izpolnjevanju pogoja PCT. V odloku, ki ga je vlada sprejela v soboto in začne veljati v sredo, pa so “popolnoma prezrti”.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več