Predsednik republike Borut Pahor v Bologni na forumu o medkulturnem in medverskem dialogu

Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj v Bologni udeležil foruma skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu. Kot je opozoril v slavnostnem govoru, so ena od družbenih ran, ki jih je nujno treba pozdraviti, delitve, posebej politične in ideološke. Predlagal je tudi srečanje visokih verskih predstavnikov z območja Zahodnega Balkana.

Kot je še razvidno iz objav na predsednikovem profilu na Twitterju, je po Pahorjevih besedah v zadnjem času splošno razumevanje dialoga postalo omejeno na pravico do izražanja lastnega mnenja. “Ni občutka spoštovanja do različnih stališč in prizadevanja, da bi jih zbližali,” je opozoril.

Prepričan je, da je potrebno dvigniti raven kulture dialoga, “ki se je nevarno poslabšala s širjenjem nestrpnega, žaljivega in celo izključujočega sovražnega govora”. Konstruktivno sodelovanje je možno le skozi dialog, sodelovanje pa je edini način za doseganje mirnih rešitev problemov, je še dejal slavnostni govornik Pahor.

Spomnil je še, da ustavno načelo ločitve Cerkve od države ne prepoveduje konstruktivnega dialoga med političnimi institucijami države in verskimi oblastmi.

Pahor verjame, da je tak dialog izjemnega pomena, posebej v trenutnih razmerah, zato se je zavzel za srečanje visokih verskih predstavnikov z območja Zahodnega Balkana, so še objavili na Twitterju.

V prologu pred otvoritveno slovesnostjo Foruma je z nagovorom nastopil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. S predsednikom Pahorjem sta ob tem imela krajše srečanje, na katerem sta govorila o slovenskem predsedovanju Svetu EU in o nekaterih aktualnih vprašanjih EU in njene prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

V soboto zvečer se je Pahor udeležil slovesnosti v spomin na žrtve, ubite med molitvijo v cerkvah različnih veroizpovedi po vsem svetu. Spominska slovesnost je potekala v baziliki sv. Štefana, mašo je daroval bolonjski nadškof, kardinal Matteo Zuppi.

Forum poteka med 12. in 14. septembrom 2021 v Bologni v sklopu predsedovanja Italije skupini G20. Leta 2014 je bil ustanovljen kot prostor rednega dialoga med visokimi verskimi predstavniki in političnimi voditelji o aktualnih mednarodnih razmerah, z namenom miroljubnega sožitja in s poudarkom na ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več