Na današnji dan: Langus in Prešernova podoba

V Kamni Gorici se je 9. septembra 1792 rodil slovenski slikar Matevž Langus. Ko je poleti 1834 naslikal portret Primčeve Julije, ga je med nastajanjem slike v ateljeju obiskoval France Prešeren. Langus je bil osrednji ljubljanski bidermajerski portretist, zato je prav on naslikal tudi osebe iz Prešernovega kroga – tako Čopa kot Smoleta. Kritik France Stele ga je celo razglasil za prvega zavestno slovenskega slikarja. Za čuda pa ni naslikal Prešerna, morda tudi zato, ker pesnik ni hotel sedeti pri miru, kot pravi v spominih na očeta njegova hčerka Ernestina Jelovšek.

Ko je Prešeren ležal na mrtvaškem odru, je pesnikov občudovalec Potočnik pisal Matevžu Langusu, naj nemudoma pride v Kranj in ga naslika vsaj mrtvega, vendar se umetnik, ki se očitno ni zavedal Prešernovega genija, prošnji ni odzval. S tem je povzročil pravo nacionalno tragedijo za ljubitelje velikega pesnika, ki bi želeli spoznati tudi njegovo fizično podobo.

France Kidrič je domneval, da ga ni naslikal zaradi ljubosumnosti, ker naj bi Prešeren preveč prijazno gledal Langusovo ženo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več