Milena Miklavčič: Vplivneži nekoč in danes

Pridejo trenutki, ko je »biti star« eno veliko breme. Sploh če je spomin še zelo živ in pomni marsikaj, kar je bilo včeraj zelo drugače, kot je danes.

Še pred tridesetimi, štiridesetimi leti so nam krojile življenje druge vrednote. Se še spominjate stavka »bodi pridna in poštena, da nekoč boš dobra žena«? Če bi ga omenjali danes, bi ljudje kvečjemu crkavali od smeha.

V času moje mladosti so bili zelo moderni zgledi. Posamezniki, ki so bili spoštovani, cenjeni, priljubljeni v našem kraju, so nam bili za vzor. V glavi mi še zmeraj odmevajo očitki: »Zakaj nisi pridna kot tapata sošolka?« »Zakaj ima tvoja sestra lepše postlano posteljo kot ti?« »Zakaj si lena kot fuks? Tapata je uspešen samo zato, ker je vstajal ob pol šestih zjutraj!«

O zunanjih atributih ni bilo niti govora.

Danes imajo med mladimi in tudi malo manj mladimi prvo in zadnjo besedo tako imenovani »vplivnice in vplivneži«. V virtualnem svetu so postali nekronani kraljice in kralji. Kdor kaj da nase, se zgleduje po njih! Pije kavo iz enakih lončkov kot oni, hodi kot oni, smeji se kot oni, seksa kot oni, se liči kot oni, menja partnerje kot oni, nosi gate, modrčke in spodnje hlače – vse kot oni!

Koliko nas je, ki (še) nismo fouš igralkam kultne nadaljevanke Seks v mestu, ker lahko kot modne blogerke in manekenke potujejo po svetu, uživajo na sanjskih otokih sredi modrozelenega morja, v Milanu, New Yorku ali Parizu pa se med postavnimi in bogatimi moškimi počutijo kot doma?

Ne le rumene, celo resne revije objavljajo žgečkljive fotografije njihovih seksi postav, ko jih znani fotografi »naključno« presenetijo v drznih manekenskih pozah na peščenih plažah ali med smučanjem po strmih bregovih. Šobijo vabljive, polne ustnice, ko se obešajo na znane teniške, filmske, nogometne, košarkarske in še kakšne zvezdnike. Poglejte fotografijo lepe mame znane medijske osebnosti, videti je kot najstnica, kričijo naslovi in v bralcih vzbujajo nemalo zavisti.

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več