Gledališče Koper: S šestimi premierami v novo sezono

Gledališče Koper bo v novi sezoni ponudilo pet premiernih predstav za odrasle in eno za otroke. Skupni imenovalec vseh bo soočanje z otroki in prek njih spoznavanje odraslih. Za otroke bosta na voljo dva abonmaja Mavrična ribica Mali oder, za mlade pa pripravljajo festival Pri svetilniku, ki se bo začel prihodnji ponedeljek.

Oktobra bo na odru koprskega gledališča zaživela premiera komedije Cristine Clemente in Marca Angeleta z naslovom Laponska v režiji Nenni Delmestre, med premierami pa bodo še igra Israela Horovitza Indijc hoče u Bronx v režiji Renate Vidič, koprodukcija s SNG Nova Gorica Philipa Ridleyja Disney Razparač v režiji Nataše Barbare Gračner, Morje sten Gorana Vojnovića v režiji Borisa Cavazze ter predstava Jere Ivanc Ptičja farma v režiji Jake Ivanca, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) v Trstu.

V gledališču bodo poskrbeli tako za odrasle kot mlajše občinstvo, ki si bo lahko med drugim premierno ogledalo predstavo Ježeva hišica avtorja Branka Ćopića, ki nastaja v režiji Jake Ivanca. Po besedah direktorice in umetniške vodje Gledališča Koper Katje Pegan vprašanje, ali bomo znali vzgojiti otroke, ki ne bodo iskali samo racionalne razlage za svojo ogroženost, ampak jim bomo odprli vrata v svet imaginacije, čarobnosti in poetičnosti, “ni samo vprašanje njihovega obstoja, ampak tudi našega”.

Še pred začetkom abonmajske sezone so v gledališču v svojo družbo povabili šolarje. V ponedeljek, 13. septembra, se začenja festival Pri svetilniku, katerega osrednji cilj je, da vsak otrok vsaj enkrat na leto obišče gledališče. Na letošnjem festivalu pričakujejo več kot 7.200 obiskovalcev, so sporočili iz gledališča.

Obenem so opozorili še na novi nagradi, ki ju je na festivalu Novi Tvrđava Teatar prejela Vojnovićeva predstava Jugoslavija v režiji Marka Misirače. Poleg nagrade za najboljšo predstavo je bil nagrajen tudi Boris Šavija, ki v drami igra Vladanovega očeta Nedeljka, in je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. To sta bili peta in šesta nagrada za predstavo, ki je le nekaj dni pred tem navdušila tudi na 40. Gledaliških igrah Bosne in Hercegovine v Jajcu, so spomnili v gledališču.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več