Minister Janez Cigler Kralj danes na obisku domov starejših v Vipavski dolini

V okviru vladnega obiska na Severnoprimorskem je minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj že danes obiskal domova starejših občanov v Ajdovščini in v Renčah. Ajdovski dom, ki je bil v začetku leta močno prizadet zaradi epidemije novega koronavirusa, želijo v prihodnje prenoviti in ob njem zgraditi novega.

“Na terenu se želim seznaniti s stanjem v domovih za starejše, o popolno slovenski oskrbi starejših. V preteklih desetih letih je bilo to področje zapostavljeno, epidemija pa je naplavila na dan številne probleme na tem področju, tako v infrastrukturnem kot v kadrovskem smislu,” je ob robu obiska v ajdovskem domu povedal minister.

Od odprtja oktobra 1983 se v omenjenem domu ni veliko spremenilo. Zato je Dom starejših občanov Ajdovščina kandidiral na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bi pridobili 100-odstotno sofinanciranje naložbe v nov dom. Investicija je ocenjena na 12 milijonov evrov.

Novi dom bodo zgradili tik ob obstoječi stavbi. Zgrajen bo v šestih nadstropjih z 10.000 kvadratnimi metri notranjih površin. Imel bo sodobno zasnovane prostore, skladne z normativi s področja socialnega in institucionalnega varstva, zagotavljal bo tudi vso potrebno opremo za oskrbo starostnikov. V novi stavbi bo, kot predvidevajo na občini Ajdovščina, prostora za 150 starostnikov.

V prenovo pa bo moral tudi obstoječi ajdovski dom starejših občanov, ki trenutno zagotavlja kapacitete za nastanitev 151 stanovalcev.

V Ajdovščini si želijo ob domu starejših zgraditi tudi varovana stanovanja. Občina pa ob pomoči Doma upokojencev Nova Gorica že gradi dnevni center. Za omenjeni projekt so lani septembra na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobili dobrih 670.000 evrov nepovratnih sredstev. V okviru projekta je predvidena tudi nabava kombiniranega vozila za prevoz invalidnih oseb.

Minister je v nadaljevanju popoldneva obiskal še dom starejših Medic hotel v Renčah. Med sredinim vladnim obiskom pa bo v Bovcu podpisal pismo o nameri za gradnjo doma starejših občanov v Bovcu.

Ministra je na današnjem obisku spremljala tudi predsednica odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Eva Irgl.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več