Andi Mamić prišel na cilj ene najtežjih tekem na planetu: 360 gorskih kilometrov v 114 urah

Tekači so se v alpske vršace severno on Mont Blanca v Švici, tik meje z Italijo in Francijo odpravili v nedeljo opoldne. Prvi tekač je na cilj prispel v četrtek zgodaj zjutraj. Za primerjavo, proga ima vzponov za tri Montevereste.

17. po vrsti

Andi Mamić (45) iz Skrilj na Vipavskem je na cilj prispel pred desetimimi minutami, v 116 urah in dosegel 15. mesto. V noči s torka na sredo je imel velike težave. Vrtoglavica, glavobol in celo prividi. Z zdravnikom na eni od kontrolnih točk sta govorila že od odstopu. Potem pa je krizo premagal in v sredo dopoldne domačim, ki so zanj držali pesti in molili, sporočil: “Spet verjamem!”

Na eni najtežjih športnih preizkušenj planeta, teku 360 kilometrov z vzponi 27 kilometrov, je zmagal južnotirolec Peter Kienzl. 40-letni predstavnik Italije je pretekel progo v 82 urah in 53 minutah. Zmago je posvetil svojemu dekletu. “Lahko se mi smejete, saj ne govorim najboljše italijansko,” je hudomušno izjavil južnotirolec, ki je načrtoval, da bo med prvo peterko, a mu je uspel veliki met.

Osma pa je na cilj prispela ženska, Švicarka Anita Lehmann (41), in to le dobrih 18 ur za zmagovalcem.

Trije Slovenci

Mamić je bil letos edini slovenski predstavnik, letos pa ni bil sam. Marko Obreza je bil včeraj 148, Miodrag Vujković pa 177. Je pa pri taki tekmi vprašanje, kaj vrstni red sploh pomeni, zmagovalci so v resnici vsi, ki so prišli na cilj…

Jočem od sreče

Nekaj ur po prihodu v cilj je Mamić povedal: “Včeraj sem izjavil, da sem že tako daleč, da se bom v cilj privlekel po vseh štirih, če bo treba. Ne verjamem v usodo, da me bo pa ta moja izjava tako ‘pretepla’ si nisem predstavljal… Vendar sem vedel v kaj se podajam, vedel sem, da grem v boj z ‘zmajem’, zato nimam pravice do jokanja nad tem. Jočem lahko, ker mi je uspelo, ker sem skozi svoje katarze videl stvari, ki jih sicer ne bi nikoli, jočem lahko nad tem, da mi telo dopušča, da z njim potujem v cone, ki so izven meja… To je jok življenja, jok izpopolnjenosti… ja, itak, da jočem od sreče. Vsi, ki vas imam rad ste stali za mano – tega Vam ne pozabim…”

V nadaljevanju objavljamo nekaj njegovih odličnih fotografij, ki so nastale med tekom, in prikazujejo lepote alpskih vrhov.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več