Kosovelje – Trideset kozarcev kraške penine za trideset let države Slovenije

V Kosoveljah živimo ponosni in trdoživi ljudje različnih karakterjev. Na srečo nam je kljub v povprečju visoki izobrazbeni strukturi ostalo dovolj zdrave kmečke pameti. Spoštujemo svoje korenine, cenimo sebe in svoje okolje. Živimo v  vasici na samem obrobju občine, v vasici  na katero se je vedno zlahka pozabilo. Zato se pretežno držimo splošno veljavne  božje zapovedi: »Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal« Slogan, ki smo ga ponotranjili in po njem živimo pa je: »Kosovelje naše veselje«

Kosovelje, junij 2021

Kot  ponosni Kraševci  cenimo tudi svojo domovino, ne glede, da se ponekod razvajenci do nje ravnajo nerazumljivo zaničujoče. In letos v mladem raku je ta naša država  slavila trideseti rojstni dan. Vsaj tisti, ki smo veliko potovali po svetu vemo, da je imeti svojo državo resničen privilegij. Narodov je par tisoč, držav pa le dvesto, zato smo za ta privilegij resnično hvaležni. Ne oziraje se na to kako druga okolja ravnajo, se mi ravnamo po svoji logiki in svojem prepričanju, zato smo letos za praznovanje tridesetletnice države nazdravili z največjo  kraško penino v tridesetih kozarcih. Nazdravili smo ob kamnitem obeležju v katerega so  vklesani  slovenski in evropski simboli. To obeležje  smo na našem družabnem prostoru postavili v krepak objem suhega kraškega zidu, ki je tako simbolno postal varuh domovine.

Kamnito obeležje v Kosoveljah

Slavnost je bila namenjena le domačinom, sorodnikom in prijateljem. Zato, da se dobro počutimo smo mi sami sebi dovolj. Klesano obeležje so odkrili vaški otroci. Slovensko in evropsko himno je na violini zaigrala naša glasbena mojstrica Karin. Domača dekleta so prebrala nekaj izbranih domovinskih pesmi sodobnega kraškega pesnika Igorja Pirkoviča, »Naši fantje« pa so razveselili prisotne z ljudskimi skladbami z domovinsko vsebino. Popolno in čustveno bogato doživetje tridesete obletnice državnosti. Znan je rek: »Ne sprašuj kaj naj domovina napravi zate, vprašaj se kaj lahko ti napraviš za domovino«. Mi smo napravili to. Spomin na ta dogodek ostaja z nami vklesan  v kraški marmor. Pozitivno in neizbrisno.

Tekst: Dušan Luin, domačin iz Kosovelj

Fotografije: Matjaž Čadež

Kosovelje, junij 2021

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več