Domovi za starejše pred četrtim valom epidemije bolj mirni

starostniki

Domovi za starejše so pred četrtim valom epidemije covida-19, ki ga strokovnjaki pričakujejo po poletnih počitnicah, bolj mirni kot pred prejšnjimi valovi. Temu v večji meri botruje dobra precepljenost stanovalcev, ki po podatkih skupnosti socialnih domov znaša v povprečju približno 83 odstotkov.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) verjamejo, da so zaposleni zaradi cepljenja in z znanjem, ki so ga pridobili od začetka epidemije marca lani, bolje pripravljeni na nov val in da se tako zahtevno obdobje, kot je bil čas drugega vala, ne bo ponovilo, je za STA ocenil sekretar skupnosti Denis Sahernik.

V SSZS nimajo povsem ažurnih podatkov o precepljenosti, saj je za izvedbo cepljenja pristojen Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po podatkih iz ankete, ki so jo izvedli sredi junija, pa se je v povprečju cepilo približno 83 odstotkov stanovalcev in nekaj več kot polovica zaposlenih.

Tako je precepljenost stanovalcev in zaposlenih po sekretarjevih besedah veliko višja od precepljenosti splošnega prebivalstva. Hkrati je višja dejanska stopnja zaščite, ker je okužbo s koronavirusom prebolelo več kot 40 odstotkov delavcev v domovih in posebnih zavodih za odrasle. Od izvedbe ankete so nekateri domovi že organizirali tudi vnovična skupinska cepljenja ali pa jih načrtujejo.

V Domu starejših občanov (DSO) Vič Rudnik v Ljubljani je bila precepljenost med stanovalci junija celo nekaj višja od podatkov iz omenjene ankete, med zaposlenimi pa skoraj 73-odstotna, je za STA poudarila direktorica doma Melita Zorec. V DSO Bežigrad pa se lahko pohvalijo s precepljenostjo med stanovalci, ki je po navedbah direktorice Maruše Kerč kar 95-odstotna.

V bežigrajskem domu ves čas poteka usposabljanje zaposlenih glede uporabe zaščitne opreme in ostalih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki jih dosledno izvajajo. Tako si razkužujejo roke in večkrat na dan razkužujejo kritične točke. Nadalje je Kerčeva omenila zračenje, uporabo osebne varovalne opreme, dosledno izvajanje pogoja PCT pri zaposlenih in spremljanje zdravstvenega stanja vseh, ki vstopijo v dom. Osveščanje glede preprečevanja pri širjenju okužbe izvajajo tudi med stanovalci.

Sahernik je navedel, da ima veliko izvajalcev tudi že ustrezno urejeno prezračevanje, preostali pa si dejavno prizadevajo, da bi ga vzpostavili. V DSO Vič-Rudnik bodo denimo v prezračevalne sisteme namestili ultravijolične svetilke za dezinfekcijo. Poleg tega bodo zagotovili ustrezno mehansko zračenje in dezinfekcijo prostorov z robotom.

Sahernik je pri vprašanju prezračevanja kot problematično izpostavil, da so izvajalci tako pri dogovarjanju s ponudniki prezračevalnih rešitev kot pri financiranju tovrstnih vlaganj prepuščeni sami sebi. V skupnosti bi si želeli, da bi se država bolj sistematično lotila tega področja in tako javnim kot zasebnim domovom zagotovila tudi dodatne finančne vire.

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več