5. julij 1942: Samodrštvo in razvrat

Sodobni zagovorniki komunizma kažejo izredno nestrpnost do kritičnih pogledov na čas, ko so si komunisti za nekaj desetletij z nasiljem podredili slovenski narod. Da gre pri analitikih za resnico, kažejo tudi zapisi, ki so jih komunistični oblastniki celo dovolili v času svoje diktature, na primer o konferenci vojaških in civilnih aktivistov slovenskih komunistov, ki se je začela 5. julija 1942 v Kočevskem rogu.


Konferenca se je dotaknila tudi negativnih pojavov na osvobojenem ozemlju. Del partizanskega vodstva je ugotavljal napake in zločine, ki so jih partizanske enote počenjale na terenu. Šlo je za sektaštvo, zlasti pri komunistih, brezdušen odnos poveljnikov do moštva in civilnega prebivalstva, samodrštvo in celo razvrat, samovoljne aretacije ljudi, njihovo mučenje pri zasliševanje, neupravičene in krute usmrtitve …


Na krutost in resnost položaja kažejo ukrepi, ki so bili sicer premalo odločni in zato manj učinkoviti. Mali diktatorji v enotah so imeli očitno podporo v najvišjem vodstvu. Kljub temu je zapisano, da je prišlo v posameznih primerih do degradacije posameznikov in odvzema pravice nižjim enotam za izrekanje smrtnih obsodb. Ti pojavi pri partizanih so precej pripomogli k širjenju vaških straž na Dolenjskem in Notranjskem.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več