Vse najboljše, najlepše, draga Slovenija!

“Oj mati moja domovina,
ljubezen moja ti edina,
Bog čuvaj dobrotljivi te,
Bog živi te, Bog živi te!”

Zadnja kitica pesmi Domovini Simona Gregorčiča je samo ena od tistih, ki so te dni preplavile svetovni splet ob praznovanju tridesetega rojstnega dne naše domovine Slovenije. Skorajda ni bilo socialnega omrežja in ne medija, na katerem ne bi našli lepih besed ob prazniku Slovenije, ki je osrednjo slovesnost imela v Ljubljani pred slovenskim parlamentom. Proslava, ki je bila izjemno gledana, odlično obiskana in sta na njej državotvorno ter povezovalno spregovorila slovenski predsednik Borut Pahor in predsednik slovenske vlade Janez Janša, je bila dogodek, ki si ga je veljalo ogledati, tudi zaradi izjemne upodobitve Zdravljice režiserja Mitje Okorna. V svetu uveljavljeni režiser je navdih dobil v brezčasnem sporočilu Prešernove Zdravljice in zajel bistvo Zdravljice, slovenskega naroda, zgodovino, predvsem pa slovenski zavestni vstop in pripadnost evropskim povezavam.

Moč slovenskega jezika in kulture, zavezanost tradiciji, a odprtost novim izzivom in časom, vse v zavezi svobodi, demokraciji, Evropski uniji, krščanstvu, vse to in umetniški pristop, tudi veselje, mednarodna uveljavljenost Slovenije, dobrososedski odnosi in še in še. Trije predsedniki sosednjih držav so bili na proslavi, viden predstavnik Evropske unije, iz Italije zunanji minister, vse to priča o dobrem delu te vlade. Premier Janša je prevzel od Portugalske kompas, simbol, ki ga bo vodil ob predsedovanju Evropski uniji. Potrpežljivo smo čakali rojstvo demokratične Slovenije, bili zraven ob rojstvu, se veselili njenih uspehov, bili zaskrbljeni ob porazih, vedno smo verjeli vanjo in tudi danes verjamemo. Domovini Sloveniji smo hvaležni za pomoč in vse, kar naredi za nas, nenazadnje tudi Novega glasa ne bi bilo, če ne bi bilo demokratične Slovenije! Spominjamo se velikih mož, ki so odšli v večnost, a brez njih Slovenije ne bi bilo, omenimo vsaj velikane, nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, dr. Jožeta Pučnika, Ivana Omana, dr. Franceta Bučarja, Rudija Šeliga, dr. Petra Venclja, ki smo jih osebno poznali in cenili, in seveda tudi druge.

V našem prostoru smo na skupno praznovanje rojstva Slovenije čakali trideset let, a smo ga končno le dočakali na trgu pred železniško postajo v Novi Gorici! Istočasno, ko je v Ljubljani potekala osrednja praznična proslava, se je na Prešernovem trgu zbralo več tisoč ljudi, ki so bili proti, kot so zadnje čase vedno in le proti, predvsem proti Janši in vladi. Nekaj stotin jih je odšlo proti osrednjemu prizorišču državne proslave, da bi motili. Hvala Bogu so bile ograde, a tuljenje in žvižganje je vseeno motilo dogajanje.

“Tistim, ko so včeraj zvečer žvižgali in trobili med pregledom častne čete slovenske vojske, med intoniranjem slovenske himne, med molitvijo za domovino in med minuto molka za padle v boju za Slovenijo, se lahko reče drhal, ulica … To ni žalitev, to je opis,” je na Twitterju zapisal, nekdanji minister univerzitetni profesor dr. Žiga Turk.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več