Peta kolona: Burno na sedežu LDS

Novinar Danilo Slivnik je v svoji knjigi Sto osamosvojitvenih dni zapisal, da se je edini resnejši spor v času vojne dogajal 27. junija 1991 na sedežu LDS o tem, kdo je kriv za začetek agresije: JLA ali slovenska stran.

≫Toda to ni bila samo razprava ljudi, ki bi jih bili vojni dogodki popolnoma zmedli, ampak je Jožef Školč z nekaterimi radikalnimi somišljeniki … že imel v tistih dopoldanskih urah, ko so se po vsej Sloveniji ljudje pripravljali na obrambo, napisan razglas v obliki dveh točk: prvič, takoj morata odstopiti Lojze Peterle in Janez Janša, ker sta nesposobna in ker sta slovenskemu narodu lagala, da ne bo vojaškega spopada; in drugič, obsoditi je treba grobo kršitev človekovih pravic s strani Teritorialne obrambe, ker za barikade uporabljajo civilna vozila …≪

Slivnik je zapisal, da razglas v javnost ni bil poslan zato, ker se je tam po naključju znašel Mile Šetinc in bil ob tem ves šokiran, na njegovo stran pa se je postavil tudi Pavel Gantar. Predvsem Šetinc naj bi dojel, da bi bil tak razglas nož v hrbet slovenski oblasti v najtežjih trenutkih. Zagrozil je z odstopom, če bo razglas objavljen, Slavoj Žižek pa naj bi spregovoril o LDS-u kot o zelo tragični stranki, ki je ≫ves čas metala Demosu polena pod noge in se veselila njihovega neuspeha≪. LDS je zaradi navedb v knjigi Slivnika tožil, a tožbe niso dobili.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več