Vipavska o ajdovski raketi, izvoru priimkov in Tigru

»Pred dvema desetletjema ste začeli graditi raketo,« je direktor nemške multinacionalke Sartorius Joachim Kreuzbzurg v Ajdovščini nagovoril domačina dr. Aleša Štrancarja, ki je ustvaril podjetje BIA Separations. Na otvoritvi novih prostorov ajdovskega podjetja je bil tudi premier Janez Janša, ki je bil Štrancarjev gost že drugič v dobrem mesecu dni. BIA namreč sodeluje pri razvoju cepiv proti covidu.

Zgodbo o tej ajdovski raketi prinaša nova Vipavska, brezplačni časnik, ki je izšel v 14.000 izvodih in so ga prejele vse hiše v občinah Ajdovščina in Vipava ter mestih Solkan in Nova Gorica. Vipavska v svoji 14. številki prinaša še več zanimivih zgodb, denimo o nastanku novega tednika Domovina in več komentarjev ob 30. obletnici slovenske neodvisnosti.

V prilogi Slovenski rod je veliko besed o odprtju digitalnih arhivov z matičnimi knjigami v Mariboru in Ljubljani in o prvem velikem popisu prebivalstva, ki je tudi dešifriran doživel svojo knjižno izdajo. Prepisan popis iz leta 1754 je izjemna dragocenost slovenske dediščine, saj predstavlja, kakšne so izgledale slovenske družine sredi 18. stoletja.

Na dveh straneh je v besedi in sliki predstavljena tudi zajetna monografija dr. Jožeta Možine, zgodovinarja in novinarja iz Dobravelj, katerega knjiga Slovenski razkol podira rekorde branosti.

Zanimiva je tudi kolumna Milana Gregoriča o odnosu komunistične partije do Tigra. Avtor pojasnjuje, zakaj je partija izdala Tigr okupatorjem in zakaj zveza borcev še dandanes ignorira vse dogajanje v zvezi s Tigrom.

Zaradi težav s Pošto Slovenije uredništvo Vipavske prosi, da bralci, ki v svoje nabiralnike morebiti niso dobili Vipavske, to sporočijo uredništvu. Najlažje po elektronski pošti: urednistvo@vipavska.eu Časnik Vipavska so pismonoše raznašali v četrtek in petek, 17. in 18. junija v vse nabiralnike razen tiste z rumenimi nalepkami.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več