21. junij 1988: Odmevi Kongresnega trga

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je bilo 21. junija 1988 množično zborovanje okoli 30.000 ljudi v podporo Janši, Borštnerju in Tasiću, ki jih je zaprla JLA. Srbski mediji so poročali, da je Slovenijo zajel val fašizma in napadov na pripadnike JLA, v slovenski javnosti pa se je krepilo prepričanje, da se med Beogradom in Ljubljano odpira nepremostljiv prepad.

Slovenskemu političnemu vodstvu, ki je skušalo na eni strani ustvariti vtis, da se strinja z Odborom za varstvo človekovih pravic in protesti, na drugi pa se je izogibalo odločnejši opredelitvi svojih stališč, se je pri tem zgodilo tisto, kar si je najmanj želelo. Do tedaj neenotna izobraženska ≫opozicija≪ se je poenotila okoli Odbora, ki je stal na čelu civilnodružbenega gibanja, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Do konca junija je Odbor podprlo že več kot 60.000 individualnih podpisnikov in 400 organizacij.

Vojaški tožilec je 30. junija končno obvestil javnost, da so zaprti Janša, Borštner in Tasić. Z Zavrlom vred (zatekel se je v psihiatrično bolnico) so obtoženi odtujitve, posedovanja in fotokopiranja tajnega vojaškega dokumenta. Vojaško sodišče je Janši, Borštnerju in Tasiću podaljšalo pripor.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več