20. junij 1991: Dvomi ob osamosvajanju

Miha Mihael Brejc poslanec evropski parlament EP

V pripravah na osamosvojitev so bili tudi neverjetni spori med političnimi strankami in tudi med ljudmi je bilo razmeroma veliko ≫nejevernih Tomažev≪. Dr. Miha Brejc, ki je takrat preoblikoval obveščevalno službo, je zapisal, da so morda nelagodje med ljudmi spodbujali nekateri časopisi, ki so neprestano dvomili o smiselnosti in uspešnosti takojšnje odcepitve Slovenije.

Od plebiscita dalje je tednik nekdanje Zveze komunistov Evropa objavljal različna uredniška besedila in avtorske prispevke Leva Krefta, Mileta Šetinca, Dušana Kumra in drugih partijskih veljakov in novinarjev, ki jim je bilo skupno prepričanje, da je predvidena odcepitev Slovenije od Jugoslavije brezumno dejanje, obsojeno na propad.

Vse, kar se je le dotikalo obrambe Slovenije, pa naj bo to Zakon o obrambi ali pa organiziranje obrambnih sil, je bilo deležno ostre kritike in celo posmehovanja. Tedanji podpredsednik Državnega zbora Lev Kreft je 20. junija 1991, nekaj dni pred osamosvojitvijo, v reviji Evropa objavil: ≫Slovenija bi z odhodom iz SFRJ prišla namesto v Evropo nekam na sredo afriškega kontinenta. Kar bi od programa samostojne in neodvisne Slovenije še ostalo, bi se dalo opisati kot zakonito ponavljajoč ritual uveljavljanja suverenosti s pomočjo do zob oboroženih godb na pihala.≪ Ali pomenijo ti zapisi tudi stališča Stranke demokratične prenove, je spraševal Miha Brejc. Najbrž, kajti ni bilo mogoče zaznati demantijev tega pisanja.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več