SAME HUDE ROŽE!

Vanja in Grega sta prava ljubitelja rož. Do nedavnega sta bila zaposlena pri večjem podjetju, letos pa sta se opogumila in začela uvažati »same hude rože«. Njuna spletna stran samehuderoze.si iz dneva v dan pritegne več ljubiteljev rastlin, ki si želijo doma še kaj drugega kot le tipične domače rožice. Vanjo Supan, ki skrbi za nabavo in spletno trgovino, smo prosili, da nam pove kaj več o ponudbi in tudi željah kupcev.

Od kod ideja za SAMEHUDEROZE.SI?

Ideja za samehuderoze.si se je porajala dolgo časa. Razmišljala sva, kako popestriti slovensko spletno prodajo z rožicami, kaj ponuditi, kako izbrati artikle. Letos pa sva se opogumila in bogate izkušnje in poznanstva povezala tudi na spletu.

Z rožami se ukvarjata že dolgo. Sta po naključju padla v tak poklic ali sta že v otroštvu čutila posebno ljubezen do rastlin?

Oba sva delala v večjem slovenskem podjetju, ki se je ukvarjalo z rožami in dodatki zanje. Ko si dolgo časa obdan s cvetjem in rastlinami, ti zlezejo pod kožo in se preprosto kar zaljubiš. In ja, sama sem imela rože rada že prej, pozneje, ko sem obiskovala proizvajalce po vsem svetu, pa je ta ljubezen še rasla.

Ljubezen do rastlin se opaža tudi pri mlajši populaciji, stari okrog 20 let, ki imajo osebne zbirke rastlin in jih še vedno nadgrajujejo.Vanja in Grega

Sta kdaj obžalovala odločitev, da ustanovita svoje podjetje?

Kot v »rednih službah« je tudi samostojna pot lahko vihrava, saj so vedno kakšni izzivi in težavice, ki jih je treba rešiti. A z vsakim mesecem imaš več izkušenj in novih znanj, to pa te bogati – tako osebno kot na poslovnem področju.

Na spletni strani ponujata uvožene rastline. Zakaj bi izbrali uvožene rože, če imamo recimo na voljo tudi domače? V čem je razlika?

V Sloveniji se v glavnem vzgajajo balkonske rastline, sadike in trajnice – večinoma so to torej sezonske rastline, ki rastejo zunaj. Proizvajalcev sobnih rastlin, razen orhidej, pa pri nas nimamo. Poglejmo na primer Nizozemsko, tam so rastlinjaki na vsakem koraku, pri nas pa žal ne, razen nekaj izjem, ki jih najdemo v Prekmurju.

Imata morda v načrtu tudi to, da bosta nekoč sama skrbela za vzgojo novih rastlin?

Seveda si želiva tudi sama vzgajati redkejše rastline, ampak to je za zdaj še želja in do praktične izvedbe projekta bo minilo še nekaj časa.

Ponudbo imata zelo lepo urejeno, tako da lahko kupec recimo pogleda v izbor manj zahtevnih rož ali pač kakšno drugo kategorijo. Kako pa sta postavila kategorije?

Zahteve po iskanju rastlin se pojavljajo vsak teden in navadno gre za večje sobne rastline, ki bi jih ljudje radi uvrstili v svojo zbirko ali poslovne prostore. Povpraševali so že po velikih fikusih Lyratah, strelicijah velikankah pa tudi po redkih, črnih orhidejah (Tacca).

Čedalje več pa je povpraševanj po opremljanju poslovnih prostorov in nastanitvenih obratov (hoteli, apartmaji), saj rastline, poleg tega da polepšajo prostore, tudi pomirjajo.

Katere rože se najbolje prodajajo?

V Sloveniji je mogoče opaziti čedalje večje povpraševanje po redkih tropskih, predvsem pa po zelenih rastlinah. Ljubezen do rastlin se opaža tudi pri mlajši populaciji, stari okrog 20 let, ki imajo osebne zbirke rastlin in jih še vedno nadgrajujejo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več