13. maj 1941: Prvi spopad z okupatorji

Na Mali gori blizu Ribnice je prišlo 13. maja 1941 do prvega spopada z okupatorjem po zasedbi Slovenije. Trije vodilni iz protifašistične organizacije TIGR so se spopadli z italijanskimi okupatorji. S tem je praktično tudi nehala obstajati organizacija TIGR, saj je Danilo Zelen v oboroženem spopadu padel, Anton Majnik pobegnil, Ferda Kravanjo pa so ranjenega prijeli.

Danilo Zelen je bil od 1929 z Albertom Rejcem in Antonom Černačem v ožjem vodstvu narodno revolucionarne organizacije Tigr, formirane v Sloveniji. Posvetil se je organiziranju gverile na Primorskem zaradi fašističnega terorja na Primorci.

Skrbel je za vnos orožja, razstreliva in propagandnega gradiva v Julijsko krajino ter za tajno razmnoževanje tigrovskega tiska v Ljubljani. Njegova glavna naloga je bila organizacija vojaške obveščevalne dejavnost za štab Dravske divizije v Ljubljani.

Ferdo Kravanja je bil ranjen in ujet. Oktobra so ga iz bolnišnice v Ljubljani rešili ter ga do maja 1942 skrivali v mestu. Takrat je odšel v partizane na Dolenjsko, od koder so ga poslali na Primorsko. Od avgusta 1942 je bil aktivist OF.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več