V kraljestvu palčkov

Na sliki je skupina šturskih otrok, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili naši kraji pod Italijo, upodobila slovensko glasbeno pravljico: »V kraljestvu palčkov«.
V kraljestvu palčkov je slovenska glasbena pravljica. Napisal jo je pisatelj Josip Ribičič, uglasbil tržaški pisatelj Ivan Grbec. Prvič je bila uprizorjena leta 1916 v narodnem domu v Trstu. Leta 1922 je založba Jug izdala knjižico opremljeno z ilustracijami Avgusta Černigoja. V slovenskem prostoru je bila glasbena pravljica V kraljestvu palčkov zelo priljubljena in uprizorjena na številnih odrih.
V Šturjah je bila uprizorjena v stavbi tedanje Šturske hranilnice in posojilnice (danes stavba na Slomškovi ulici, na stičišču s Cankarjevim trgom). V prostorih te stavbe se je ohranjala narodna zavest, slovenski jezik in kultura do leta 1933, nato je to vlogo v še večji meri prevzel Marijin dom v Šturjah, ki ga je župnik Gregorc dal zgraditi ob šturski cerkvi, zato Marijin dom imenujejo tudi spomenik protifašističnega odpora.
Marjetka Bogataj je komentirala: “Zanimiva in dragocena fotografija. V Marijinem domu pa so bile že pred vojno vsako nedeljo kulturne dejavnosti. Dvorano smo smatrali kot gledališče. Morda se ve, kdo je skrbel za kulturne prireditve v župniji. Lepo bi bilo oživeti ta čas, ko še ni bilo gledališč. V Ajdovščini nad zakristijo je bil majhen prostor, kjer smo tudi tu nastopali, tudi z kratkimi epizodami ali dejanji verske tematike. Spominjam se , ko sem igrala sestrico slepega brata in ga vodila. Te igrice nas je učila gospodična Joža. Tako smo jo imenovali. Pazila je tudi za red in mir v cerkvi pri otrocih.”

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več