Bandelli postavljen na laž

Inšpekcija, ki je zaradi obtožbe poslanca Bandellija o podjetju BIA Separations kot “tempirani bombi” pregledala podjetje, je poslanca postavila na laž.

Državnozborski poslanec Marko Bandelli (SAB) je nedavno javno opozoril, da ajdovsko podjetje BIA Separations bojda ne upošteva varnostnih predpisov in ogroža okolico. Uporabil je izraz “tempirana bomba”. Zaradi te obtožbe primorskega poslanca s pointalijančenim priimkom je v BIO prišla državna inšpekcija in Bandellija postavila na laž.

Ekonomske sankcije

Sicer pa je Bandelli že pred meseci grdo govoril o direktorju dr. Alešu Štrancarju, zato je bil deležen gospodarskih sankcij. Štrancar je ustavil vsako poslovanje z Bandellijevem podjetjem, ki proizvaja takoimenovani “zeleni beton”- Štrancarju pa je sledilo še nekaj drugih podjetnikov na Vipavskem.

Inšpekcija: na BIA ni nobenih problemov

V podjetju BIA Separations je 8. aprila Inšpektorat RS za okolje in prostor Območne enote Nova Gorica opravil inšpekcijski pregled. Ugotovili niso nobenih nepravilnosti, vse izmerjene vrednosti na parametrih so skladne z mejnimi vrednostmi, ki so določene z okoljevarstvenim dovoljenjem in ne obremenjujejo okolja. Podjetje sicer deluje v industriji, ki je podvržena še strožjim standardom in se jih tudi strogo drži, saj tako delovanje zahtevajo tudi kupci podjetja, biofarmacevtske firme.

Podjetje za čistilne filtre je bolj čisto od druge industrije

Zapisnik inšpektorata je bil v istem dnevu zaključen, inšpekcijski postopek pa ustavljen. Direktor BIA Separations dr. Aleš Štrancar je ob tem povedal: »V BIA Separations nad rezultati nismo presenečeni, saj je celotno delovanje našega podjetja podrejeno varnosti naših sodelavcev in okolja, v katerem ustvarjamo ter produktov, ki jih proizvajamo. V podjetju inoviramo procese čiščenja, ki so eni od ključnih procesov v proizvodnji zdravil in cepiv, v industriji, ki je podvržena strožjim standardom, zato je vsak proces, ki ga v podjetju vpeljemo preverjen in nadzorovan ter skladen z vsemi potrebnimi protokoli, standardi in certifikati. Takšno ravnanje zahtevajo od nas tudi kupci, ki nas tudi sami preverjajo in nekateri njihove inšpekcije so izjemno stroge. Če teh inšpekcij ne bi opravili naših produktov sploh ne bi mogli prodajati. Glede na to, da prihajamo iz področja, ki je bilo pod komunizmom so ta preverjanja še za kanček strožja.«

Širjenje proizvodnje

Širitev proizvodnje bo zaključena v zadnji četrtini leta
V času obiska inšpektorata so na lokaciji potekala tudi gradbena dela širitve proizvodnje podjetja v Ajdovščini. Skladno s časovnico je zagon proizvodnje v novih prostorih predviden do konca tega meseca v objektu B in do konca oktobra 2021 v objektu C. Tudi tam bo potekala proizvodnja kromatografskih kolon namenjenih čiščenju novih generacij zdravil in razvoj metod njihove uporabe.

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več