Joseph Sraka: Iz prve roke o žalovanju za princem v Londonu

Anglija žaluje. V 100. letu starosti je umrl princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. Kaj se v tem trenutku dogaja v Londonu, nam je zaupal pevec Joseph Sraka, ki je že pred leti tam našel svoj drugi dom.

»Za novico sem izvedel na družbenih omrežjih. V nekaj minutah po objavi na uradnem profilu britanskega dvora se je po družbenih medijih razširila kot požar. Zaradi znanega slabega zdravstvenega stanja princa v zadnjem času je bila vest morda celo nekako pričakovana,« nam je zaupal Joseph, ki že vsa leta svojega bivanja v Londonu z zanimanjem spremlja dogajanje v kraljevi družini.

»Prve odzive na Filipovo smrt spremljam na družbenih omrežjih, kjer ljudje izražajo sožalje kraljici, družini in sodržavljanom. Opažam tudi, da je novica ljudi spodbudila, da spet kritizirajo zloglasni intervju Oprah Winfrey s princem Harryjem in njegovo ženo Meghan, ob tem pa poudarjajo njuno nespoštovanje družine. To izražajo, kot je značilno za britansko kulturo, s sarkazmom in ironijo,« nam je zaupal Joseph.

Po njegovem mnenju se bodo ljudje hitro zbrali okoli palače, čeprav ne v takem številu, kot bi bilo to v običajnem času, brez protikoronskih ukrepov. »Na ograjo Buckinghamske palače so, kot veleva tradicija, obesili uradno sporočilo z žalostno vestjo, vendar so ga prav zato, da se ljudje ne bi množično zbirali, hitro zatem tudi odstranili. Govori se, da je princ svoj pogreb organiziral že pred mnogo leti, vendar bodo morali zaradi epidemije njegove želje prilagoditi. Zadnjo besedo pri tem ima kraljica, ki je že sprožila protokol. Vest je žalostna, a je ni mogoče primerjati s stanjem, ko bo umrla kraljica. ‘Londonski most je padel!’ je skrivna šifra, ki si je ne želi slišati noben Otočan in je pravzaprav sploh ne bi smel poznati. Gre za dogovorjeno geslo, že desetletja pripravljeno za primer smrti kraljice Elizabete II., ki bo sprožilo verigo dogodkov, od obveščanja javnosti do desetdnevnega žalovanja,« nam je še povedal Joseph.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več