7. 4. 1885: Proces “čiščenja” Nemcev z vodilnih položajev v Ljubljani (Winkler)

O Andreju Winklerju, prvemu slovenskemu predsedniku vlade Kranjske, in njegovi rodbini je izšla tudi posebna številka časnika Slovenski rod. Opisuje nova odkritja o prihodu Winklerjev v Slovenijo. Še vedno je na voljo nekaj izvodov, cena je 5 evrov, poštnine pa ni: info@tinomamic.eu, 031-646-870

Državnozborski nemški poslanec Tomasczuk je 7. aprila leta 1885 v dunajskem parlamentu opozoril na ≫trpljenje≪ ustavovernih, to je nemških državnih uradnikov.

Zdi se, da je bil proces ≫čiščenja≪ Nemcev s položajev na Kranjskem oziroma prevzem oblasti s strani Slovencev v glavnem izpeljan v času, ko je bil Andrej Winkler kot prvi Slovenec imenovan na mesto deželnega predsednika Kranjske.

Deželni predsednik je ukazal državnim uradnikom, ki so zahajali na sestanke ustavovernega društva, ki je ostro kritiziralo vlado in ji izrazilo nezaupnico, s tem v zvezi postaviti 14 vprašanj.

Ko je Tomasczuk v parlamentu govoril o ≫trpljenju ustavovernih≪, je v parlamentu Winklerjev režim na Kranjskem branil Fran Šuklje. Navedel je primere, kako se v ZDA in Angliji odstavlja uradnike ob spremembah vlade. Opozoril je tudi na na ≫junaštva≪ prejšnje avstrijske vlade, ko so uradnikom prepovedovali obiske nedolžnih zabav in bralnih društev, obiskovanje nekaterih gostiln in kavarn. Sodnim uradnikom so prepovedali občevanje z nekaterimi Slovenci.

Ko je navedel še preganjanje šolnikov in lastno izgnanstvo, je nadaljeval z opisom razmer, ki so se na Kranjskem po Winklerjevem prihodu idilično umirile.

O Andreju Winklerju in njegovi rodbini je izšla tudi posebna številka časnika Slovenski rod. Opisuje nova odkritja o prihodu Winklerjev v Slovenijo. Še vedno je na voljo nekaj izvodov, cena je 5 evrov, poštnine pa ni: info@tinomamic.eu, 031-646-870

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več