Prezgodnja pomlad v slovenski politiki: škrbasta četverica in cvetoča češnja

Prezgodnja pomlad prinese velikokrat vremenski obrat. Kot da zima, ki je prehitro pustila pomlad v deželo, skuša še enkrat pokazati svojo moč. Tudi letos so take napovedi. Naša cvetoča češnja, za sadove katere moji otroci velikokrat prosijo celo med večerno molitvijo, bo zaradi podhladitve mogoče letos prazna… Čeprav bo zimski udar na velikonočni torek prehoden in se bo še ta teden pomlad gotovo vrnila, pa bo veliko pridelka šlo v nič. Koliko, bomo videli konec tega, velikonočnega, tedna.

Nekaj podobnega se dogaja v politiki. Politična levica se, čeprav na moč razglašena, trudi in trudi zrušiti aktualno desnosredinsko vlado. Brez uspeha. Polomila si je zobe z vložitvijo najprej nezaupnice vladi, potem pa s prvo in drugo in tretjo interpelacijo zoper vladne ministre. Čeprav mediji tulijo drugače, pa so polomljeni zobje opozicijskega četvorčka dobro vidni. A škrbasta četverica, ki je bila povsem potolčena, skuša tako kot letošnja zima, udariti še enkrat. Vsakemu opazovalcu je jasno, da nima več moči. Obtoževanje premierja, češ da ogroža čistost pitne vode, pa je že groteskno. 

Kot izjemno talentirani politik bi se Janša utegnil z opozicijo celo poigrati in jo osmešiti. Tako kot jo je osmešil nedavno z znamenitim pismom evropskim voditeljem, ki so ga za škandaloznega ali neprimernega označili vsi: vladne stranke (NSi, Desus in SMC), celotna levica in velika večina medijev, med njimi tudi kakšen desnosredinski.

Janez Janša je leta 20, pet tednov pred začetkom predsedovanja, v parlament vložil predlog za glasovanje o zaupnici. Presenečenje je bilo popolno. A še preden se je opozicija dobro zavedla, kaj se dogaja, je bila v parlamentu gladko poražena z 51 glasovi za in s samo 33 glasovi proti. Nekateri tudi po tej gladki zmagi JJ v državnem zboru niso dojeli, kaj se je zgodilo, kar danes zveni prav komično. Gregor Golobič je rekel, da glasovanje o zaupnici »ni bil primeren isntrument«. Dnevnik Finance pa je v komentarju zapisal, da je nastopil čas za odhod JJ. Ker je danes levica intelektualno na bistveno nižji točki od leta 2007 si lahko samo predstavljamo, kakšne bi kvasili, če bi JJ ponovil manever.

Možno je, da bo JJ v prihodnjih dneh ali mesecih naredil prav to, saj bi si opozicija še bolj razbila že tako obtolčene zobe. 

In ja, danes lahko predčasne volitve zahteva samo človek, ki bodisi o politiki nima pojma bodisi želi slovenski družbi in državi delati škodo.

Kolumna je objavljena tukajle: KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več