5. april 1844: Šah na Slovenskem

Leta 1869 je Josip Ogrinec, ki se je rodil 5. aprila 1844, v Slovenskem glasniku objavil prvi šahovski problem. Na Slovenskem je bil šah razširjen že v 1. polovici 19. stoletja. Leta 1859 so ustanovili v Trbižu prvi šahovski klub. Šahovska omizja so delovala v Celovcu, Trstu, Gorici, Celju, Mariboru, Idriji in v drugih mestih ter trgih (Žalec).
Mednarodno raven so slovenski šahisti najprej dosegli v sestavljanju šahovskih problemov.
Goričan Josip Plahuta je dosegel leta 1862 v Londonu 2. nagrado (tekmovalo je 54 problemistov z vsega sveta) ter postal eden najboljših predstavnikov avstro-ogrske problemske šole. Leta 1869 je dobil na problemskem turnirju v Berlinu 1. nagrado Ivan Kos. Svetovni problemski mojster je bil tudi Andrej Uršič iz Gorice. V Avstro-Ogrski so prvi šahovski turnir organizirali 1870 v Gradcu. Na njem je Slovenec Gašper Kos dosegel 2. mesto.
Navdušenje za šah pa je izredno povečalo po uspehu doslej najboljšega slovenskega šahista dr. Milana Vidmarja, ko je na velikem turnirju 1911 v San Sebastianu dosegel 2. mesto za poznejšim svetovnim prvakom Capablanco. Bil je edini amater med vrhunskimi šahisti, ki se je povzpel med kandidate za svetovnega prvaka.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več