29. marec 1848: Kaj Slovenci terjamo

Majar je zbral podpise pod peticijo, ki je zahtevala avtonomno Zedinjeno Slovenijo s posebnim deželnim zborom, ožjo zvezo Slovenije s Hrvaško, pravico uvesti slovenščino v šole in urade, zahtevati znanje slovenščine od vseh, ki hočejo dobiti službo na slovenskem ozemlju, stolice za slovenščino na vseh gimnazijah in tudi zahtevo, da Slovenci ne smejo pripasti nemški zvezi.

Novice so 29. marca 1848 objavile članek Matija Majarja z naslovom Kaj Slovenci terjamo. Majar je zbral podpise pod peticijo, ki je zahtevala avtonomno Zedinjeno Slovenijo s posebnim deželnim zborom, ožjo zvezo Slovenije s Hrvaško, pravico uvesti slovenščino v šole in urade, zahtevati znanje slovenščine od vseh, ki hočejo dobiti službo na slovenskem ozemlju, stolice za slovenščino na vseh gimnazijah in tudi zahtevo, da Slovenci ne smejo pripasti nemški zvezi.

Svoj program je Majar sicer predstavil že 26. marca.
Programski zahtevi po Zedinjeni Sloveniji so se pridružili tudi mnogi vidni politiki. Lavantinski škof Martin Slomšek je bil sicer sprva proti, vendar se je pridružil zahtevi že spomladi 1848, potem ko je bilo z razpisom volitev v ustavodajno skupščino odprto vprašanje reforme Avstro-Ogrske.

Programski zahtevi po Zedinjeni Sloveniji so se pridružili tudi mnogi vidni politiki. Lavantinski škof Martin Slomšek se je pridružil zahtevi že spomladi 1848, potem ko je bilo z razpisom volitev v ustavodajno skupščino odprto vprašanje reforme Avstro-Ogrske.

Matija Majar Zilski je bil etnolog in narodni buditelj. Študiral je bogoslovje v Celovcu. Najdlje je služboval kot kaplan v Celovcu in kot župnik v Gorjah v Zilji. Zadnja leta je preživel skoraj slep v Pragi.


DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več