Nataša Godlar: Vse o suhi koži!

Težave zaradi suhe kože pestijo mnogo žensk, zato je to problematika, s katero se v svojem centru kozmetične terapije srečujem vsak dan. Neugoden občutek na koži, želja, da bi si kremo nanesli večkrat na dan, in pogost neprijeten občutek srbečice so navadno znaki, da je zaščitni plašč kože poškodovan in da ji primanjkuje epidermalnih lipidov ter po vsej verjetnosti tudi vlage. Če je pridružena še rdečica, koža še posebno potrebuje pomoč.

Naša koža je bariera med nami in okolico. Ščiti nas pred zunanjimi vplivi. Skupna težava pri suhi koži je po večini PORUŠENA BARIERA. Ko se poruši kislo-mastni plašč na površini kože oz. epidermisa, govorimo o okvari bariere. Zaradi nepravilnega pH-ja se zmanjša proizvodnja epidermalnih lipidov in posledica je bolj suha koža.

Zato se lahko poveča občutljivost kože, pospešeno pa je tudi staranje. Suha koža se lahko kaže kot luščenje, rdečica in srbeč občutek. Koža je hrapava in nima sijočega, zdravega videza. Pogosto je za izboljšanje stanja potrebna serija tretmajev.

Če je suhi koži že pridružena tudi rdečica, se koža pospešeno stara, saj je vsaka rdečica pravzaprav vnetje. Na teh predelih prihaja do večjih poškodb kolagena, kar vodi v prezgodnje vidno staranje kože.

KAKO NASTANEJO POŠKODBE BARIERE

Najpogostejši razlog je preagresivno oz. »predobro« površinsko čiščenje obraza doma s preparati (vsebnost mil), ki odstranijo preveč DRAGOCENIH LIPIDOV. Poškodbe povzročajo tudi drgnjenje kože s ščetkami ali brisačo, klima in ogrevanje. Temu je lahko pridružena neuporaba tonika, ki regulira pH, uporaba neustreznih krem ali celo uporaba olja, ki stanje dolgoročno celo poslabša.

Posledice porušene bariere so zmanjšana proizvodnja lipidov, neravnovesje v sestavi in razmerju lipidov ter posledično povečana izguba vode iz kože (povečan TEWL oz. transepidermalna izguba vode).

Ker naš zaščitni plašč kože zaradi povečanega pH-ja ne deluje optimalno, ne podpira zdravega mikrobioma na koži. Posledica sta povečani občutljivost in dovzetnost za preobčutljivostne reakcije.

NAJBOLJŠA REŠITEV JE PRAVA NEGA

Seveda pa se zaščitni plašč kože lahko tudi popravi. Rešitev za kožo je pravilna nega, pri kateri pa je treba paziti ne samo na stanje zaščitnega plašča, ampak tudi na pridružena stanja. Pravilna nega tako lahko vključuje nadomestno lipidno terapijo, regulacijo pH-ja, nego in preparate za zmanjšanje vnetja, rdečice in transepidermalne izgube vode (TEWL).

Pri zelo izrazitih poškodbah zaščitnega plašča je priporočljiva terapija v salonu, ki učinkovito obnovi kožno bariero in reši problem premajhne vsebnosti vode v koži.

Vendar nega v salonu ni dovolj, saj je treba kožo vsak dan negovati. Zato je zelo pomembna pravilna podaljšana nega doma, ki mora vključevati ustrezne preparate. Med preparati naj bo blago čistilo brez vsebnosti mila, tonik za regulacijo pH-ja kože, serum za nadomeščanje epidermalnih lipidov, ustrezna dnevna krema s SPF-zaščito in krema za nočno nego oz. regeneracijo kože.

Besedilo: Nataša Godlar, NatashaSPAce Mediesthetic

O avtorici

Nataša Godlar je lani praznovala 20-letnico svojega salona NatashaSPAce Mediesthetic, tako da ima veliko izkušenj iz prakse, čeprav svoje teoretično znanje ves čas dopolnjuje. V zadnjih letih se še posebej posveča pomlajevanju obraza in telesa. »Lepota ima nešteto obrazov. Vsak izmed nas ima svoja merila, vsake oči se ustavijo na drugačni lepoti. Vendar nam je vsem nekaj skupno: ko vidimo brezhibno, brezmadežno, prelepo otroško polt, polno sijaja in energije, nas ta brezčasna lepota vedno znova nehote presune,« pravi Nataša, ki tudi med kolegi uživa veliko spoštovanje zaradi svojega znanja na tem področju.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več