24. marec 1835: Jožef Stefan ali Štefan

Naši predniki so bili uspešni v svetovnem merilu na najrazličnejših področjih, na vseh področjih fizike in elektrotehnike pa je izstopal Jožef Stefan (tudi Štefan), ki se je rodil v Sv. Petru pri Celovcu na včerajšnji dan, 24. marca 1835. Kot član metrološke komisije je od leta 1872 sodeloval v pripravah na leta 1876 uvedeni dekadni merski sistem z osnovnima enotama meter in kilogram.

Skupaj s sodobnikom Loschmidtom in naslednikom Boltzmannom je utemeljitelj dunajske fizikalne šole, ki si je s to trojico pridobila svetovni ugled.

Leta 1860 je postal Stefan dopisni člana Akademije znanosti na Dunaju. Kmalu nato so na Filozofski fakulteti osnovali prav zanj profesorsko mesto. Leta 1865 je postal direktor fizikalnega inštituta filozofske fakultete in redni član Akademije znanosti.

V študijskem letu 1869/1870 je bil dekan Filozofske fakultete, v letu 1876/1877 pa rektor univerze na Dunaju.

Za svoje delo je bil večkrat odlikovan, med drugim tudi z redom železne krone 3. stopnje, ki mu je omogočal pridobitev plemiškega naslova, česar pa ni uveljavil. Leta 1885 je postal dosmrtni podpredsednik Akademije znanosti. Bil je tudi član Kraljevega društva v Uppsali, Kraljeve akademije v Munchnu in Fizikalnomedicinskega društva v Wurzburgu.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več