22. marec 1805: Pianist s komolci

V časih, ko je komolčarstvo dober pridobniški način življenja, spomnimo, da je znal svoje komolce, seveda s povsem drugačnimi cilji, uporabljati tudi slovenski skladatelj in pianist Jurij Mihevc, ki se je rodil v Ljubljani 22. marca 1805. Znan je bil namreč tudi kot virtuoz, ki si je pri igranju na klavirju pomagal s komolcem. Jutri bo od njegovega rojstva minilo 216 let.

Ko je nadebudni mladenič končal gimnazijo v Ljubljani, je odšel na Dunaj, kjer pa ga je glasba veliko bolj zanimala kot očetovo navdušenje nad pravom. Kot glasbenik je kasneje deloval v Franciji. Zapiskov o Mihevcu je doma malo, znano pa je, da je napisal 300 klavirskih skladb in priredil okoli 200 skladb drugih skladateljev.

Oktobra leta 1836 se je po več kot desetletni odsotnosti prišel pokazat rojakom Ljubljančanom. Zanimiva je napoved pete točke sporeda njegovega koncerta. V njej je prišla do veljave Mihevčeva posebnost – igranje s komolcem. Poročilo s tega koncerta navaja uspeh, ki ga je Mihevc dosegel v Ljubljani: ≫Kot skladatelj in klavirski virtuoz je žel mnogo zasluženega odobravanja.

Posebno je vzbudila splošno senzacijo njegova igra s komolcem, s katerim je v basu spremljal igranje obeh rok, skakal in celo kromatične teke izvajal z občudovanja vredno čistostjo …≪

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več