Sodišče pritrdilo Štrancarju: država je vedela za prodajo, a vseeno prodala pod ceno

Slovenski državni holding je vedel, da prodaja delnice pod ceno. SDH je to zamolčal celo sodišču.

Sodišče je potrdilo, da je Slovenski državni holding (SDH) prodal delnice podjetja BIA Separations pod ceno. Vedeli so namreč, da potekajo pogajanja o prodaji, kar pomeni, da bo cena delnic poskočila. Vseeno pa je SDH delnice prodala.

O tem je pred meseci med prvimi poročala tudi Vipavska, nekaj tednov preden je to postala tema tudi na nacionalni televiziji: KLIK.
Ajdovsko podjetje BIA Separations, ki ga je ustanovil dr. Aleš Štrancar, in ga je državna agencija za spodbujanje podjetništva Spirit skušala spraviti v stečaj, je bilo lani jeseni prodano za astronomsko vsoto 360 milijonov evrov. Ta številka pa se zaradi pogodbe lahko v naslednjih mesecih še precej poviša.

Država (SDH) je lani poleti prodala svoje delnice za 1,9 milijona evrov, čeprav je dobro vedela, da se pripravlja prevzem. Nekaj mesecev kasneje bi SDH za te iste delnice dobil 18 milijonov evrov.

Domovina, ki je prva v državi objavila novico o prodaji BIE, je prva objavila tudi, da sledovi italijanskega podjetja, ki je za desetino vrednosti kupilo delnice, vodijo v Slovenijo: KLIK.

Ne glede na to pa raziskovalni novinarji na to temo niso naredili ničesar. Celo v oddaji Tarča, ki je bila namenjena ravno tej temi, povezav Italije s Slovenijo sploh niso raziskali.

Delo je danes zjutraj poročalo: “Slovenski državni holding ni uspel v prvi etapi pravde proti italijanski družbi Meta Ventures, ki sledi prodajama Bie Separations in državnega deleža v družbi Meta Ingenium. Okrožno sodišče je namreč odpravilo prepoved razpolaganja s kupnino od prodaje Bie Separations, ki jo je zahteval SDH. Sodišče je med drugim ugotovilo, da je SDH namerno zamolčal sodišču informacije o prodaji Bie Separations.”

SDH je navedbe Dela zanika, in trdi, da sklep sodišča ne omenja, da bi kaj zamolčali. Sodišče je doslej odločalo samo o začasni odredbi, ne pa o tožbi SDH. “Sodišče zato večine dokazov o tem, ali je prišlo do prevare ali čezmernega prikrajšanja sploh še ni izvajalo,” pojasnjuje SDH in navaja, da je sodišče izrecno zapisalo, da se bo o pravilnosti svojega sedanje zaključka šele po izvedbi dokaznega postopka v pravdi. “Končna odločitev v pravdi med SDH in Meto Ventures ter Meto Ingenium glede veljavnosti pogodbe o prodaji poslovnega deleža Republike Slovenije v Meti Ingenium tako še ni bila sprejeta, temveč bo sprejeta šele po tem, ko bo sodišče v glavnem postopku izvedlo predlagane dokaze in po tem presodilo, ali je prišlo do prevare oziroma čezmernega prikrajšanja, in ali je posledično podan razlog za neveljavnost pravnega posla,” so zatrdili v SDH.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več