13. marec 1850: Hudičeva železnica

13. marca 1850 se je v Novicah pojavila tudi tale vestička: ≫Cela Ljubijana je polna neke popoldanske pridige pri Frančiškanarjih v Ljubljani, v kteri je pridigar železnico ‘hudičevo delo’ imenoval. Če se je pridigar v pravični jezi razserdil čez nakladanje blaga ob nedeljah in praznikih, bi se ne bil smel tako delječ spozobiti, de je celo napravo ‘hudičevo delo’ imenoval.≪

Trditev, da je železnica hudičevo delo, seveda še zdaleč ni izvirna pogruntavščina frančiškanskega pridigarja. Pred njim je železnico in promet s parniki preklel že sam papež Gregor XVI., češ da sta satanova izuma.

Seveda pa je izjava s prižnice frančiškanske cerkve vzbudila vsestransko ogorčenje in negodovanje. Dr. Janez Bleiweis je frančiškanskega pridigarja podučil, da ni hudičevo delo vse, kar se nekomu hudičevo delo zdi.

Železnica je bila sicer med vsemi pridobitvami industrijske in tehnične revolucije tudi pri nas deležna največje pozornosti in občudovanja, saj je bolj kot katerikoli drugi izum najširšim krogom javnosti razkrivala moč in dinamiko časa. Vprašanje gradnje železnic je sploh postalo ≫življenjsko vprašanje javnega blagoslanja≪.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več