9. marec 1932: Oče državnosti Pučnik

V času komunističnega režima Josipa Broza Tita je bil Pučnik eden od najvidnejših in najopaznejših kritikov diktature in omejevanja človekovih pravic v bivši Jugoslaviji.

V Češnjevcu pri Slovenski Bistrici se je 9. marca 1932 rodil sociolog in politik dr. Jože Pučnik, oče slovenske državnosti.

Leta 1958 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz filozofije in svetovne književnosti. Leta 1989 je sodeloval pri ustanovitvi Socialdemokratske stranke Slovenije in bil tudi njen predsednik. V času osamosvajanja Slovenije je bil predsednik vladajočega Demosa, to je Demokratične opozicije Slovenije. Umrl v noči med 11. in 12. januarjem 2003.
V času komunističnega režima Josipa Broza Tita je bil Pučnik eden od najvidnejših in najopaznejših kritikov diktature in omejevanja človekovih pravic v bivši Jugoslaviji. Zaradi kritičnih razprav v Reviji 57 je bil leta 1958 aretiran, obtožen sovražne propagande in obsojen na devet let zapora. Po petih letih je bil pogojno izpuščen. Takoj je začel dopisovati v Perspektive in bil leta 1964 znova aretiran in zaprt. Po prestanem zaporu je leta 1966 odšel v Zvezno republiko Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker so mu ob aretaciji odvzeli diplomo, je od leta 1967 na univerzi v Hamburgu študiral sociologijo,
pedagogiko in filozofijo in leta 1971 doktoriral. Na univerzi v Luneburgu je delal do leta 1889 kot višji akademski svetnik. Po vrnitvi v domovino konec 80-ih let je postal vodja Demokratične Opozicije Slovenije (Demos), koalicije novonastalih slovenskih demokratičnih političnih strank, ki je na prvih svobodnih volitvah leta 1990 premagala slovenske komuniste in povedla Slovenijo na pot demokratizacije in tržnega gospodarstva. Pučnika danes mnogi dojemajo tudi kot enega od idejnih očetov slovenske osamosvojitve.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več