7. marec 1837: Josip Poklukar, prvi slovenski deželni glavar

V Krnici pri Bledu se je rodil 7. marca 1837 prvi slovenski deželni glavar Kranjske Josip Poklukar. Bil je politik in gospodarstvenik. Pravo je doštudiral na Dunaju. Nekaj časa je bil v pravni službi, nato pa je prevzel vodstvo in solastništvo Blaznikove tiskarne v Ljubljani.
Politično se je pridružil Bleiweisovim staroslovencem in leta 1870 tudi sodeloval na jugoslovanskem kongresu v Ljubljani. Načelnih sporov z mladoslovenci se ni udeleževal, saj se je ukvarjal le z gospodarskimi vprašanji, financami in davki.
Leta 1888 je postal prvi slovenski deželni glavar na Kranjskem. Predsedoval je sestanku slovenskih in istrskih poslancev leta 1890 v Ljubljani, kjer so se dogovorili o skupnem sodelovanju v državnem in deželnih zborih. Bil je član kranjskega deželnega zbora od 1870 do smrti in seveda pa tudi član številnih, zlasti gospodarskih odsekov. V letih 1871 – 1873 in 1879 – 1890 je bil tudi državnozborski poslanec. V državnem zboru je bil član Hohenwartovega poslanskega kluba in vodja slovenske delegacije.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več