3. marec 1914: Spopadi v šoli

Na višji trgovski šoli Revoltella v Trstu je prišlo 3. marca 1914 do nacionalnih spopadov med italijanskimi in slovenskimi ter hrvaškimi dijaki. Ker je v odmoru med dopoldanskim poukom skupina Hrvatov in Slovencev govorila med seboj v materinščini, so italijanski dijaki zahtevali, naj prenehajo govoriti ≫sciavo≪. Po prerekanju so italijanski dijaki Slovence in Hrvate nagnali iz učilnice. Ker Italijani niso odnehali, so slovenski in hrvaški dijaki zapustili zavod in v posebni spomenici od ravnatelja zahtevali zagotovilo za nemoten obisk predavanj in spoštovanje narodnosti.

Takoj se je razvilo med slovenskimi in hrvaškimi dijaki močno solidarnostno gibanje. Na zborovanju na Dunaju se je zbralo okoli 300 jugoslovanskih študentov, ki so ob protestu proti italijanskemu nasilništvu tudi odločno nasprotovali, da bi odprla vlada v Trstu italijansko univerzo. Dr. Bogomil Vošnjak je na zborovanju vzkliknil: ≫Ali bo Trst slovenski ali pa ga sploh ne bo!≪

Na višjo trgovsko šolo se ni vrnil mir. Do ponovnih ekscesov, ki so se končali s pretepom in streljanjem, je prišlo že čez deset dni. Protestna zborovanja so se vrstila, celo v Beogradu in Berlinu. Do konca pomladi se je razburjenje na Revoltelli poleglo, potem pa se je začela 1. svetovna vojna.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več