Skušamo delati dobro

Ko hočeš kaj spremeniti, tudi svet, moraš pričeti pri sebi. To je pravilo, ki se ga malokrat držimo, a je edini način, da zares kaj spremenimo.

Poznamo tiste, ki bi delali radi revolucijo z dovoljenjem orožnikov, in tiste, ki bi radi spremenili druge in nenehno ponavljajo: “Ljudje so taki, ljudje so drugačni!” Teh nekaj vrstic pove veliko o nas, ki iz tedna v teden pripravljamo časopis. Pandemija, ki traja že dobro leto, nam je svet postavila na glavo. Navajeni na dnevne stike z ljudmi smo prisiljeni delati drugače, največ seveda na daljavo.

Čeprav smo skoraj vsi dnevno v uredništvu, opažamo, kako nas je pandemija spremenila in nas še spreminja. Samo ljudje smo, hvala Bogu spadamo med srečneže, ki smo delo in dohodek med pandemijo ohranili.

Papeževe napotke časnikarjem, da predvsem v času pandemije dajemo besedo tistim, ki je v javnosti nimajo, jemljemo za svoje. Pa moramo priznati, da je težko, še posebej navezati stik s tistimi, ki v naši družbi nimajo ne besede in tudi vidnosti ne. Nobenega moraliziranja ni v tem, samo dejstvo. Večkrat smo pri našem delu nemočni.

Zadnje čase sem skušal navezati stik s prodajalkami v veletrgovinah, niti ena ni hotela spregovoriti o delu med pandemijo, potisnjene so v grozljivo tišino in brezpravje na delovnem mestu. Mlado dekle z univerzitetno diplomo v znanem trgovskem središču pri Gorici mi je na samem povedalo, kako je bilo hudo med pandemijo, nadaljevala je o poniževanju itd. … A spregovoriti ni hotela: “Nima smisla, itak se lahko gospodar maščuje samo meni in kolegici, čez mesec, dva bom itak spet na cesti.”

Nezaupanje do našega dela izražajo tudi tisti, ki bi radi videli, da bi mi raziskovali stranske učinke cepiva proti covidu-19, a iskreno povemo, da nimamo ne orodij ne znanja za resne podatke.

Pripravljamo pogovore z našimi ljudmi, ki delajo. Da imamo tudi pri nas ljudi, ki vse vedo, a med pandemijo nič ne naredijo, da bi sebe spremenili, vemo. Mi skušamo delati dobro, kolikor je v naših močeh, in pisati o tistih, ki delajo dobro.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več