Balašević o Slovencih: “Janezi, rojeni za klečeplazenje”

Slovenija je prepovedala koncert Thompsonu zaradi domnevnega simpatiziranja z nacizmom na Hrvaškem, človeku, ki je Slovencem očital simpatiziranje z nacizmom, pa je dala državljanstvo. Ali lahko to kdo razume?

Pevec Đorđe Balašević, ki je umrl zaradi korone, je na dan napada na Slovenijo v Beogradu pel, da so Slovenci rojeni za klečeplazenje. Ne glede na to je dobil slovensko državljanstvo. (To je del kolumne s portala Domovina.je, ki ja takoj postala najbolj pran članek meseca)

Precej nenavadno je to bilo, saj je nekdanji strastni oboževalec diktatorja Josipa Broza Tita in navdušeni Jugoslovan v času osamosvojitve igral Sloveniji izrazito škodljivo vlogo. Ta je bila sestavni del takratne protislovenske propagande. Na dan, ko je bila Slovenija napadena od srbske jugoslovanske armade, je na koncertu v Sava centru zapel pesem “Laku noć Janezi, jeb’o nas ko nas sastavi”. V časih, ki so bili za nas najtežji.  

Balašević v prvi kitici pravi, da imamo v genih željo po habsburški kletki in da smo rojeni za klečeplazenje. Da smo izkoriščali Jugoslavijo, jo okradli in zapustili. Očita nam celo simpatiziranje z nacizmom.

»Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rođen da seni

Malo ste plebiscirali
Pre tog ste puno rovarili
Tovariši, dugo ste svirali
Dok se niste natovarili

Ajte vi, braćo Slovenci,
Nemojte s tim da se šalite
Samo vas čekaju Nemci
Samo im vi još falite

Kvarni ste, jadna vam majka,
Nismo iz istog filma
I dečki iz trećeg rajha
Za vas su GG firma

Ne kunem, ne kunem i ne pretim
Sve ovo smatrajte šalom
Ja neću da vas se setim
Ni kad budem gledao slalom

Na nama svako ućari
I vi ste tako odlučili
Laku noć braćo smučari
Dobro ste mi se smučili

Želim vam mir i spokojstvo
I slavu vašoj zastavi
Bilo je zadovoljstvo
Jebo nas ko nas sastavi.«

Vulgarnost in žaljenje Slovencev seveda ne gre vštric z Balaševićevo genialnostjo. Verjetno je to bil izpad. Balašević se je namreč nekaj let po koncertu na dan napada na Slovenijo, opravičil. V Mariboru je opisal svoja čustva. Rekel je, da se je počutil, kot bi ga pustilo dekle in jo je zato javno ozmerjal s kurbo. Tega sicer ni zapisal in objavil na spletu, da bi opravičilo vsak Slovenec lahko danes na spletu našel vsaj tako zlahka kot najde pesem »Laku noć braćo Janezi, jebo nas ko nas sastavi«.

V resnici pri žaljivi pesmi sploh ne gre za pohujševanje nad njenim avtorjem. V resnici gre za pohujšanje nad nami in nad našo državo, ki se tako poniža, da pod preprogo pomete žalitev in pevcu podeli državljanstvo. To pa je res klečeplazenje. Pravzaprav niti ni čudno, da nas je opisal kot “rojene za klečeplazenje”. Hvalospevi Dela in RTVS brez vsake kritike in pojasnila o pesmi in opravičilu so v resnici klečeplazenje. Ob prerani smrti glasbene legende pritrjujejo, da je Balašević imel prav. 

Ampak ne. Đole, kot mu rečejo oboževalci, ni imel prav. Jaz, tako kot večina Slovencev, nimam v genih klečeplazenja in nisem hlapec. Toliko dam nase, da Balaševića, pa če so njegove pesmi še tako dobre, od leta 1991 ne poslušam več. Tega mi namreč ponos ne dovoli. 

Celotna kolumna je objavljena na Domovini: KLIK.

“Recital” Braćo Janezi pa je objavljen tukaj: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več