Stepinac 1941: “Hitler je utelešeni hudič”

Jože Škorjanec je eden od več kot 500 slovenskih duhovnikov, ki so bili takoj po nemški okupaciji izgnani. V Zagrebu jih je sprejel pod svoje varstvo kardinal Alojzije Stepinac. Ta dogodek je Škorjanec leta 1984 takole opisal.

Napad na kardinala

Dne 11. aprila 1984 sem slučajno pogledal film: “Kri in pepel Jasenovca”, v katerem prikazuje tudi nadškofa Stepinca kot sodelavca okupatorja … Prepričan sem, da je film brutalen napad na kardinala, vem, da je v veliko pohujšanje mnogim duhovnikom, ki stvari ne poznajo…

Srečanje z nadškofom Stepincem 7. julija 1941.

Po božji Previdnosti me Nemci niso zaprli kot druge slovenske duhovnike, ki so jih iz Rajhenburga transportirali v Zagreb – v Vlaško ulico k salezijancem. Mene pa je božji Duh vodil v Srbijo, med naše izgnance. Na poti sem se ustavil v Zagrebu, pri slavni teti Nikolaji, ki ji je kardinal Šeper poslal posebno diplomo za njeno veliko delo na obrobju Zagreba. Pri njenem delu jo je podpiral nadškof Stepinac. Tako me je mogla dati v priporočilo, da sem mogel dobiti pri njem sprejem in to v večernih urah.

Slovenski duhovniki so določeni za tlakovanje cest

Iz njegovih oči je žarel plamen. Zdelo se mi je, da so to čiste orlovske oči. Presrečen sem bil, da se je tako ljubeznivo razgovarjal z ubogim kaplanom iz Slovenije. 17. julija 1938 sem imel novo mašo. Za naše slovenske duhovnike, ki so bili ta čas internirani pri salezijancih, mi je rekel: “Vaši duhovniki so določeni za Niš, da bodo tam tlakovali ceste. Vse bom storil, kar je v mojih močeh, da bodo ostali na Hrvaškem po naših župnijah.” O Hitlerju, ki je izvajal prava zverstva v Sloveniji in drugod po svetu, mi je slovesno izjavil: “TO JE UTELEŠENI HUDIČ”.
Kako bi mogel nadškof sodelovati z Nemci, če je o njihovemu vodji dal tako strašno izjavo? In če se je – kakor pokaže film, usedel z njimi za mizo, se je vsedel zato, da bi posredoval za slovenske duhovnike, katerim je dal že v internaciji v Vlaški ulici spodnje perilo, ker se bili brez vsega, skoraj goli.

Nasedajo propagandi

Nekateri naši slovenski duhovniki, mlajši, ki ne poznajo vse resnice, so že nasedli propagandi in na tihem obsojajo kardinala. Vsem bi rad povedal, da mi je nadškof že na moji poti v Srbijo dal ne samo priporočilno pismo, da sem se varno pripeljal do Beograda, dal mi je tudi 90 intencij in svoj blagoslov, po svoji smrti pa mi je pomagal s svojo priprošnjo pri Bogu, ko sem v Šmartnem gradil krstno kapelo, da se je dr. arhitekt Valentinčič čudil, kako je bilo mogoče v tako kratkem času narediti nekaj tako lepega.
Jože Škorjanc, upokojeni župnik

Izjava je bila objavljena tudi v knjigi "Blaženi Alojzij Stepinac in pregnani slovenski duhovniki med drugo svetovno vojno", ki je lani izšla v slovenščini, pred tem pa v hrvaščini. KLIK
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več